Kultúra

Harminchat éve itthon a Szent Korona

Rendhagyó tanóra a nemzeti ereklye hazatérésről az Emlékpontban.

Három Amerikában töltött évtized után 1978. január 5-én szállították haza a Szent Koronát. Az évfordulóra emlékezve január 7-én, kedden, délután egykor Kerecsen László koronaőr előadást tart az Emlépontban az ereklye hazatérésének történetéről, valamint a Magyar Királyi Koronaőrség hagyományairól.

A Szent Korona másolata Hódmezővásárhelyen, a Szent István templomban. (Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté)

Átutazta Európát és Amerikát

A Szent Koronát és a koronázási ereklyéket a II. világháború idején, 1944 októberében a budai Várban ásták el a Magyar Királyi Koronaőrség tagjai. Az előrenyomuló szovjet csapatok elől a királyi ékszert Veszprémbe, Kőszegre, aztán Velembe szállították, majd 1945. március 27-én a koronaőrök Ausztriába menekítették. Végcéljuk Mattsee volt, a kormány utolsó állomáshelye. A miniszterelnök utasítására a Pajtás Ernő parancsnoksága alatt álló koronaőrök a Szent Koronát egy tó partján ásták el, helyét feltérképezték. A koronaládát viszont tovább őrizték, és amikor a csapat amerikai fogságba esett, a koronaőrség parancsnoka átadta a ládát a 7. amerikai hadsereg kihallgatási központja ügyeletes tisztjének. A láda felnyitása után, a korona hiányát konstatálva, a koronaőrség parancsnokát hosszas kihallgatásoknak vetették alá, majd miután elmondta a tóparti rejtekhely titkát, az amerikaiakkal együtt kiásták a Szent Koronát. Az amerikai 7. hadsereg parancsnoka megengedte a koronaőrség parancsnokának, hogy a ládát tovább kísérje, egészen a németországi Heidelbergig, ahol a 7. amerikai hadsereg főhadiszállásán helyezték el a koronát – mondta el a korona háború utáni utolsó, Európában töltött napjainak történetét Elek András, az Emlékpont sajtóreferense.

Az Egyesült Államokba szállított kincseket 1945 és 1953 között nyolc különböző helyen tartotta az amerikai hadsereg, majd hazatérésig a Kentucky állambeli Fort Knox katonai támaszponton őrizték. Jimmy Carter elnöksége alatt, 1978. január 5-én a Szent Korona a koronázási ékszerekkel együtt ismét Magyarországra érkezett. Január 6-án Cyrus Vance amerikai külügyminiszter a Parlament épületében ünnepélyes keretek között szolgáltatta vissza Magyarországnak, a magyar népnek – tette hozzá a múzeum munkatársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik