Kultúra

Meghalt Helyey László

Helyey László (Helyey László)
Helyey László (Helyey László)

Életének 66. évében pénteken meghalt a Jászai Mari-díjas színművész.

Helyey Lászlót az Újszínház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Mint ahogy arról a Hír24 is beszámolt, december elején egy vidéki színházból kórházba szállították, mivel fulladásos rohamok kínozták. Mint később kiderült, tüdőembóliát diagnosztizáltak nála..

Dörner György, az Újszínház igazgatója az Indexnek elmondta, hogy tudomása szerint az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, hogy milyen kórokozó okozta azt a fertőzést, ami megtámadta a színész tüdejét. Mint mondta, „ma reggel történt a haláleset, egyelőre nem sok információm van, de részletes tájékoztatást ígértek a János kórháztól, amint azt megkapom, közölni fogom a sajtóval”.

Helyey, Depardieu és a többiek

Egy igazán nagy színészt a szerepe és a jelenléte mellett sokszor a hangja is jellemez – és csak most kezdjük felfogni, hány külföldi színész szólalt meg hagyományosan Helyey hangján. Gérard Depardieu magyar mondatait nem is nagyon tudjuk mástól elképzelni (55 filmjében szólaltatta meg Helyey a francia színészt), de Donald Sutherland (35), Morgan Freeman (10), Alan Rickman (7), Michael Caine (6) is Helyey hangján szólalt meg. Mátyás királyról már nem is beszélve…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik