Kultúra

Meghalt Juanita Moore

Juanita Moore (Juanita Moore)
Juanita Moore (Juanita Moore)

Egyike volt az első, Oscar-díjra jelölt afroamerikai színésznőknek. 99 éves volt.

Halálát unokája, Kirk Kelleykahn színész jelentette be, aki szerint Moore szerdán Los Angelesben, 99 évesen halt meg hirtelen. A színésznő pontos életkorára vonatkozólag eddig különböző adatok voltak forgalomban, az IMBD filmes adatbázis például 91 évesként ismeri.

A Los Angeles-i születésű Juanita Moore-t az 1959-es Látszatéletben a főszereplő, Lana Turner afroamerikai partnereként nyújtott alakításáért jelölték a világ legrangosabb filmes elismerésére a legjobb női mellékszereplő kategóriában.

A Fannie Hurst regényén alapuló Látszatélet (Imitation of Life), egy 1934-es film szentimentális remake-je egy fehér színésznő sztárrá válásért folytatott küzdelméről, egy fekete nőhöz fűződő barátságáról szól, és arról, hogy gyermekét egyedülálló anyaként hogyan segítik egymást ők ketten.

Ő volt az ötödik

Oscarra jelölték a Moore filmbéli lányát alakító, cseh-mexikói származású Susan Kohnert is, aki a filmben fiatal felnőttként fehér nőnek próbálja kiadni magát.

A filmben a Turner alakította fehér nő filmsztárrá válik, míg Moore karakteréből cseléd lesz. A könnyfakasztó dráma nagy siker és sokak számára kultikus film lett.

Más fekete bőrű színésznőkhöz hasonlóan Juanita Moore is többnyire szolgálót alakított korai szerepeiben. Első mozifilmjében, az 1949-es Kinkyben ápolónőt játszott. Ismertebb filmje még Az éneklő apáca (1966) és A vágyak találkozása (1988).

Juanita Moore volt az ötödik afroamerikai színész, akit Oscar-díjra jelöltek.

Látszatélet

Íme az 1959-es film előzetese

Ajánlott videó

Olvasói sztorik