Kultúra

Gyászol Bollywood

mecsesek(960x640)(2).jpg (mécses, gyász, )
mecsesek(960x640)(2).jpg (mécses, gyász, )

Meghalt Faruk Sejk népszerű indiai színész. A bollywoodi filmek egyik jelentős alakja 65 éves volt.

A színész filmes karrierje 1973-ban a Forró szelek című újhullámos filmmel kezdődött, amely az indiai muszlimoknak a függetlenség elnyerése utáni helyzetéről, a szubkontinensnek a világi Indiára és a muzulmán Pakisztánra való megosztásáról szól. A Magyarországon is bemutatott alkotás mérföldkőnek számít az indiai film történetében, és 1974-ban Cannes-ban is versenyben volt az Arany Pálma fődíjért.

Faruk Sejk olyan jelentős indiai rendezőkkel dolgozott, mint Szatjadzsit Raj, akinek Sakkjátékosok című, az indiai feudális osztályok romlottságáról szóló alkotásában például az egyik vezető szerepet kapta.

Idén még forgatott

Sok sikerfilmjében játszott Sabana Azmi színésznő partnereként. 2010-ben a Lahór című film epizódszereplőjeként az egyik legrangosabb indiai filmdíjjal, National Awarddal tüntették ki. Utolsó filmje az idén forgatott Club 60 volt. Átlagos kinézete, kövérkés alakja miatt sok egyszerű ember tudott azonosulni az általa életre keltett figurákkal.

A hirtelen elhunyt színész tevékeny alakja volt a mumbai színházi életnek, játszott az Igenis, miniszter úr! című brit szatirikus tv-sorozat indiai változatában, sőt saját tv-show-ja volt, amelyben hindi nyelvű filmek sztárjait interjúvolta meg.

Faruk Sejk váratlan halála megdöbbentette Bollywoodot, többek közt Amitabh Bacscsan, az indiai mozi női szupersztárja fejezte ki részvétét Twitter-üzenetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik