Kultúra

A NASA Beyoncé-t kritizálta

Beyoncé  (Beyoncé )
Beyoncé  (Beyoncé )

Az énekesnő felhasználta a Challenger 1986-ban bekövetkezett katasztrófájának hangfelvételét.

Soha nem szabad trivializálni a Challenger 1986-ban bekövetkezett katasztrófáját – hangsúlyozta az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. “A Challenger balesete fontos része történelmünknek, tragikus emlékeztető arra, hogy az űrkutatás kockázatos vállalkozás, amelyet soha nem szabad nyilvánvalónak venni. A NASA mindennap azon dolgozik, hogy ápolja elvesztett űrhajósainak örökségét” – hangsúlyozta Lauren B. Worley, a NASA sajtótitkára kedden kiadott közleményében.

A NASA történelmének legsúlyosabb szerencsétlensége volt a Challenger és hét asztronautájának elvesztése.

A Beyoncé című album XO száma az amerikai űrkutatási hivatal egyik szóvivőjének hangjával kezdődik, amint nyilvánosságra hozza a részleteket a Challenger űrrepülőgép 1986-ban történt katasztrófájáról. A popdíva emiatt több bírálatot kapott az amerikai médiában.

June Scobee Rodgers, Dick Scobeenak, a Challenger parancsnokának az özvegye az ABC televízióban kijelentette: csalódást okozott neki az, hogy “egy érzelmileg ilyen nehéz pillanat” felvételeit felhasználták egy popslágerben. Clayton Anderson, a NASA korábbi űrhajósa “teljesen érzéketlennek” nevezte azt, hogy a hangfelvételt beépítették egy dalba.

Beyoncé kedden közleményben utasította vissza a vádakat. “Az XO című dalt azzal a szándékkal vettük fel, hogy segítsük begyógyítani azoknak a sebeit, akik elvesztették a szeretteiket a tragédiában. Együtt érzek a Challenger katasztrófája áldozatainak családjaival” – hangsúlyozta az amerikai popdíva.

A hangfelvétel felhasználása azt a célt szolgálta, hogy “emlékeztessen minket arra, történhetnek váratlan dolgok, ezért szeretni és méltányolni kell minden egyes percet, amelyet azokkal tölthetünk, akik a legtöbbet jelentenek számunkra” – magyarázta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik