Kultúra

Meghalt Tom Laughlin

Tom Laughlin (Tom Laughlin, billy jack)
Tom Laughlin (Tom Laughlin, billy jack)

A Billy Jack-filmek alkotója és főszereplője 82 éves volt.

Az amerikai filmes és politikai aktivista halálhírét családja jelentette be. A négy Billy Jack-film forgatókönyvírója, rendezője, producere és forgalmazója, illetve színésze csütörtökön hunyt el egy kaliforniai kórházban. Lánya, Teresa Laughlin – aki szintén szerepelt a Billy Jack-mozikban – hétfőn arról számolt be, hogy rákban szenvedő apja halálát tüdőgyulladás szövődményei okozták.

Fotó: Northfoto

Az 1967-től egy évtizeden át készült Billy Jack-filmek alacsony költségvetésű, önfinanszírozású munkák voltak, a “gerilla-filmkészítés” példái. Főhősük a rejtélyes, félig indián egykori katona, aki járatos a harcművészetekben, és bár meggyűlölte a háborút, felveszi a harcot a gyengébbek védelmében. Laughlin feleségével, Delores Taylorral dolgozott a különböző társadalmi témákat, köztük a gyermekek szexuális zaklatását, vallási üldözést és a bennszülött amerikaiak kizsákmányolását tárgyaló epizódokban.

A sorozatnak egy ötödik részébe is belefogott a nyolcvanas évek közepén, ám azt már nem fejezte be.

Indult elnökválasztáson is

Laughlin politikai pályafutása során 1992-ben, 2004-ben és 2008-ban indult az amerikai elnökválasztáson – republikánus és demokrata színekben is próbálkozott. Kaliforniában Montessori-iskolát alapított, ellenezte a nukleáris energia felhasználását és támogatta az amerikai indiánok ügyét.

A Milwaukee-ből származó filmes 1955-ben debütált színészként a Climax! című tévésorozat egyik epizódjában. Két évvel később ő alakította a főszerepet Robert Altman első játékfilmjében, az Áldozatokban. A hatvanas évekre a színészeten kívül már erősen foglalkoztatta a forgatókönyvírás és rendezés is, és elkészítette a The Proper Time, majd a Like Father, Like Son című filmet.

1967-ben született a Billy Jack első epizódja, a Halálfejesek, amelyben egy motoros banda terrorizál egy kaliforniai városkát. 1971-ben került a filmszínházakba a Billy Jack című rész, amit három évvel később a The Trial of Billy Jack követett, végül 1977-ben forgatta a Billy Jack Goes to Washington című epizódot, amit már nem vetítettek moziban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik