Kultúra

Hétfőtől szavazhat, milyen legyen a magyar expopavilon

Elkészült a 2015-ös milánói világkiállítás magyar megjelenésének arculata. A logót és a honlapot, amelyen közönségszavazás indul a magyar pavilon látványötleteire kiírt pályázat 15 legjobb alkotásáról, szombaton mutatta be Budapesten Szőcs Géza, a milánói világkiállításért felelős kormánybiztos.

A miniszterelnök főtanácsadója a sajtótájékoztatón felidézte, hogy a világkiállítás magyar pavilonja látványötleteinek elkészítésére november közepén hirdettek pályázatot, a terveket december 16-ig lehetett benyújtani.

A pályázatra 45 pályamű érkezett, amelyek közül a 11 tagú szakmai zsűri 15-öt választott ki. A nyertes 3 pályaműről a közönség szavazatait is figyelembe véve dönt a zsűri, amely a tervek szerint január 15-én ül össze.

Fotók: MTI / Máthé Zoltán

A szavazatokat január 14-ig várják a www.expomilano2015.hu címen található, hétfőn induló honlapon, amelyen a világkiállítással és a magyar részvétellel kapcsolatos friss híreket, valamint a magyar expo-történelemről szóló információkat is olvashatnak az érdeklődők.

A pályamunkák értékelésekor a zsűri mérlegeli majd a terv megvalósíthatóságát, azt, hogy mennyire képviseli a magyar jelenlét kiemelt témáit és Magyarország kultúráját, hagyományait. Az első három pályaművet díjazzák, az első díj négymillió, a második kétmillió, a harmadik egymillió forintos pénzjutalommal jár. A pavilont a jövő nyáron kezdik építeni, és legkésőbb 2015 májusára készül el.

Szőcs Géza kiemelte: Magyarország ugyan a 93. országként jelezte részvételi szándékát, így elkésve kapcsolódott idén tavasszal a folyamathoz, ám decemberben már az elsők között vehette át a telket a világkiállítás területén. A mintegy 2000 négyzetméteres telek felét lehet majd beépíteni, ide kerül az önálló magyar pavilon.

Szőcs Géza az MTI-nek hozzátette: a pályázat eredményhirdetését követően a honlapon az összes beérkezett pályaművet közzéteszik.

A magyar részvétel logójáról elmondta, hogy a két paprika stilizált lantnak is értelmezhető és utal a tulipán formavilágára is. A két paprikát a Duna stilizált hullámvonala köti össze. A logó felmutatja és szintetizálja a magyar részvétel legfontosabb üzeneteit, a kiemelt témák között szerepel ugyanis a víz- és az élelmiszerbiztonság. Emellett felhívják a figyelmet a gyógy-, ásvány- és termálvizeinkre is – részletezte a kormánybiztos.

Az expót 2015. május 1. és október 31. között rendezik meg Milánóban, központi témája bolygónk élelmezése és az élethez szükséges energia. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a világkiállításon való részvétel kulcsfontosságú Magyarország nemzetközi megítélése szempontjából. A központi témából kiindulva három nagy téma köré csoportosították a jelenlétet: az egészséges hagyományok, Magyarország a víz országa, valamint az örökség a jövőnek téma köré.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik