Kultúra

Expó 2010 – Színes gálával zárult a világkiállítás

Kína nagyszabású színpadi előadással búcsúztatta a 2010. évi sanghaji világkiállítást az expó kulturális központjában vasárnap este.

A május elsején nyílt 184 napos világkiállítást, a szervezőket, a résztvevőket, a segítő önkéntesek munkáját méltatva és a sikert ünnepelve, az összetartozás erejének, a kulturális sokszínűség elfogadásának, az élhető jövő építésének gondolatával búcsúztatták a több mint 73 millió ember érdeklődését felkeltő expót.

Az eseményen jelen volt Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök és a kiemelt vendégek között, az első sorban ott ült Orbán Viktor magyar kormányfő is. A 20 óra 10 perckor kezdődött egyórás gálát Van Csi-san (Wang Qishan) miniszterelnök-helyettes nyitotta meg, majd Jean-Pierre Lafon a Nemzetközi Világkiállítások Irodájának (BIE) elnöke emelkedett szólásra. Utóbbi tört kínaisággal egyebek mellett kijelentette: az expó “meghökkentően sikeres” volt.

Miután a BIE zászlóját levonták, Sanghaj polgármestere és az expó szervezőbizottságának vezetője – formálisan, a BIE főtitkárának közvetítésével – átadta azt Letizia Morattinek, Milánó polgármesterének. Az észak-itáliai város ad otthont a következő világkiállításnak 2015-ben.

Wen Csia-pao ezt követően hivatalosan is bejelentette a sanghaji világkiállítás végét, s ezzel kezdetét vette az elemeiben és hangulatában magához az expóhoz kötődő műsorszámokból álló, neves kínai énekeseket is felvonultató, színes és rendkívül látványos gála.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik