Kultúra

100 euróért vitték a millió dolláros Picassót

picasso-ulo-no-szurke-ruhaban(1)(960x640).jpg (picasso, ülő nő szürke ruhában)
picasso-ulo-no-szurke-ruhaban(1)(960x640).jpg (picasso, ülő nő szürke ruhában)

Száz euróért jutott hozzá Pablo Picasso egymillió dollár értékű művéhez egy 25 éves amerikai műkedvelő.

Az 1 Picasso 100 euróért címmel meghirdetett jótékony célú online sorsolás nyertese, Jeffrey Gonano egy újságcikk révén értesült a párizsi Sotheby’s aukciós ház által szervezett internetes sorsolásról, amelynek díja a L’homme au Gibus (Cilinderes férfi) című kép volt. A férfi épp a nappalija falára keresett képet. “Valami művészi dologra gondoltam” – mondta el telefonon a Reuters hírügynökségnek Gonano, aki egy tűzoltó készülékekkel foglalkozó cég projektmenedzsereként dolgozik.

“Még mindig a sokk hatása alatt állok. Soha életemben nem nyertem még ehhez hasonlót” – mondta a férfi, hozzátéve, hogy szerzeményének hatalmas értéke ellenére nem áll szándékában eladni azt, legalábbis egyelőre.

A sorsjegyeket – amelyek számát 50 ezer darabban korlátozták – áprilistól lehetett megvenni darabonként száz euróért. A sorsolás tisztasága érdekében a szervezők azt is meghatározták, hogy személyenként csak 50 jegyet lehet vásárolni. A győztes szelvényt számítógépes program sorsolta ki szerdán.

A szervezők szerint Franciaországtól és Németországtól egészen Iránig és Kirgizisztánig voltak résztvevők, és különösen nagy volt az érdeklődés Amerikából.

A L’homme au Gibus Picasso kubista korszakából származik 1914-ből. A jótékonysági sorsolás bevétele a libanoni polgárháborúban (1975-1990) súlyos károkat szenvedett, az UNESCO világörökségi listáján szereplő ősi libanoni város, Türosz archeológiai helyszíneinek helyreállítását támogatja.

A Türosz megmentésére létrejött nemzetközi szövetség korábban egy New York-i galériától vásárolta meg az alkotást hatalmas banki kölcsön segítségével. A szervezet valamivel kevesebbet fizetett a Sotheby’s szakértői által a kép áraként megállapított egymillió dollárnál.

Olivier Picasso, az 1973-ban elhunyt festőművész unokája szerint nagyapja “el lenne ragadtatva, hogy részese lehet egy ilyen eseménynek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik