Kultúra

Fillérekért egy Picassót?

picasso ülő nő szürke ruhában (picasso, ülő nő szürke ruhában)
picasso ülő nő szürke ruhában (picasso, ülő nő szürke ruhában)

Az 1 Picasso 100 euróért címmel meghirdetett jótékony célú sorsoláson a mester egymillió dollár értékű művéhez jut hozzá a szerencsés nyertes. A sorsjegyekből befolyó pénzt egy ősi libanoni városra költenék.

A L’homme au Gibus (Cilinderes férfi) című kép Picasso kubista korszakából származik 1914-ből. A jótékonysági sorsolás bevétele a libanoni polgárháborúban (1975-1990) súlyos károkat szenvedett, az UNESCO világörökségi listáján szereplő ősi libanoni város, Türosz archeológiai helyszíneinek helyreállítását támogatja.

A sorsolást online szervezte meg a párizsi Sotheby’s árverési ház. A sorsjegyeket – amelyek számát 50 ezer darabban korlátozták – április óta lehet megvenni darabonként száz euróért (30 ezer forintért). A sorsolás tisztasága érdekében azt is meghatározták, hogy személyenként csak 50 jegyet lehet vásárolni. A húzásra december 18-án, szerdán kerül sor.

A Türosz megmentésére létrejött nemzetközi szövetség, amelynek birtokában van a kép, azt reméli, hogy a lehető legtöbbet, ötmillió eurót (1,5 milliárd forintot) sikerül összegyűjteniük a nemes célért.

Olivier Picasso, az 1973-ban elhunyt festőművész unokája közleményben hangsúlyozta, nagyapja “el lenne ragadtatva, hogy részese lehet egy ilyen eseménynek”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik