Kultúra

Gandalf inkább ne menjen Oroszországba

A brit kormány nem javasolja a meleg Ian McKellennek, hogy utazzon.

Ian McKellen színészóriást óva intette a brit kormány attól, hogy Oroszországba látogasson, az ország homoszexuális propagandát tiltó jogszabálya miatt.

milliók által A Gyűrűk Ura- és A hobbit-filmek Gandalfjaként ismert brit színész a Radio Times magazinnak nyilatkozva elmondta, a külügyminisztérium arról tájékoztatta, hogy “nem tudják megvédeni a szóban forgó törvénytől”.


Fotó: Northfoto

A homoszexualitását nyíltan vállaló 74 éves McKellen döbbenetét fejezte ki, hogy ilyen helyzet alakult ki “Csajkovszkij, Gyagilev és Nurejev, vagyis olyan meleg művészek hazájában, akiknek szexuális hovatartozása áthatotta a munkásságukat”.

Oroszországban nyáron betiltották az úgynevezett “nem hagyományos szexuális kapcsolatok” fiatalkorúak körében való “népszerűsítését”, vagyis a téma bárminemű nyilvános említését. A jogszabály megsértéséért pénzbírság és börtönbüntetés is kiszabható.

 

A brit külügyminisztérium közlése szerint a leendő utazókra van bízva annak eldöntése, hogy a hivatalos intelem ellenére ellátogatnak-e Oroszországba, ahol “bizonyos fokú intolerancia” tapasztalható a homoszexualitást illetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik