Kultúra

Cérnák és kártyák a térben

Basa Anikó festőművész különleges térinstallációiból nyílik kiállítás péntek délután a Tornyai János Múzeumban.

Damilokból, cérnacsomókból és kártyalapokból készült térplasztikák és hagyományos festmények adják a Tornyai János Múzeum legújabb tárlatának műtárgyait. Basa Anikó festőművész, az 59. Vásárhelyi Őszi Tárlat Fiatal Festők Nívódíját elnyert alkotójának egyéni kiállítását december 6-ától tekintheti meg a nagyközönség.

Basa Anikó: Térképzelet (Forrás: Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ)

A fiatal alkotó különböző technikákat ötvöző művészete mögött átgondolt, koncentrált gondolati tartalom húzódik meg. Installációira finom megoldások, különleges látásmód és elmélyült alkotói figyelem jellemző – összegezte a művész munkáit Elek András, a Tornyai közművelődési központ sajtószóvivője.

Basa Anikó Címnélkül I. (Forrás: Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ)

A tárlat hivatalos megnyitója pénteken délután öt órakor lesz, Nagy Gábor Munkácsy-díjas festőművész közreműködésével. A kiállítás február 9-ig lesz látható.

Basa Anikó: Tér és haladás I: (Forrás: Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ)


A tér-képzelet alkotójáról

Basa Anikó 2010-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Mesterei Molnár Sándor, Drozdik Orsolya és Nagy Gábor voltak. Végzésének évében a KOGART fiatal alkotóknak kiírt különdíját nyerte el. A tavalyi őszi tárlaton adták át először Hódmezővásárhely városának az ifjú művészeket ösztönző és támogató díját, a Fiatal Festők Nívódíját. Az elismerés mellé Basa Anikó önálló kiállítási lehetőséget is kapott a Tornyai-múzeumban, Tér-képzelet című tárlatát február 9-ig láthatják az érdeklődők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik