Kultúra

Sződligetből Mézeskalácsfalva lesz

A már ötödször megszervezett háromnapos ünnepre legalább 250 süteményházat hoznak a hazai és határon túli készítők.

Kapcsolódó cikkek

Szent Miklós napján, vagyis pénteken tárja ki kapuit a sződligeti Mézeskalácsfalva – mondta el az MTI-nek Szinte Edit, a kezdeményezés megálmodója és koordinátora. A helyiek által készített mézeskalács házikók mellett idén már a felvidéki Jólészről és a székelyföldi Csíkszentdomokosról is érkeztek házacskák.

A háromnapos kiállítás advent második vasárnapjáig látható a 4600 lelket számláló dunakanyari település plébániáján. A rendezvényhez jótékonysági vásár is kapcsolódik, amellyel az óvodát és az iskolát segítik, az ünnepi várakozás jegyében pedig közös műsort adnak a sződligetiek.

“Mézeskalácsfalva lassan várossá növekszik, annyian csatlakoztak hozzánk házikóikkal” – emelte ki a szervező. Ebben az évben nemcsak Budaörsről és más magyarországi településekről, hanem a felvidéki Jólészről és a székelyföldi Csíkszentdomokosról is több doboznyi házacska érkezett, összességében mintegy 250 mézeskalács épület alkotja Mézeskalácsfalva utcáit, tereit. Szinte Edit hozzátette: a közös készülődés sok ember számára jelent örömet, az óvoda és az iskola konyhájába már a környező településekről is érkeztek családok, hogy szombatonként bekapcsolódjanak a sütésbe, díszítésbe.

Jönnek a támogatók

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkárságától 300 ezer forintot nyertek el, ebből az összegből biztosítani lehetett az alapanyagok egy részét, de más támogatók is segítik a munkát. Három közeli cukrászat ajánlott fel édességeket a jótékonysági vásárra, sokan pedig munkával, kisebb összegekkel járultak hozzá a kezdeményezéshez.

Az elmúlt évek legszebb házikóit nézzék meg a mézeskalácsfalu honlapján, onnan származik ez a fotó is.

Programok

A háromnapos program a kiállítás megnyitójával, a Mikulás érkezésével és a Beer Miklós váci megyéspüspök által celebrált szentmisével kezdődik pénteken, majd Baricz Gergő énekessel közösen adják elő a tavaly született mézeskalács dalukat a résztvevők. A kiállítás utolsó napján, advent második vasárnapján a Vadrózsák néptáncegyüttes székely betlehemes előadását követően közös adventi gyertyagyújtással ér véget a rendezvény. “Legnagyobb fájdalmunk, hogy három nap után le kell bontani Mézeskalácsfalvát, mert nem született megoldás az elhelyezésre” – jegyezte meg a koordinátor.

A kiállítás és a programok ingyenesen látogathatók.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik