Kultúra

Pribil György emlékkoncert

Vasárnap este fél 8-kor az A38-as hajón zenélnek az egykori barátok és muzsikustársak a nemrég elhunyt gitáros emlékére.

Ahogy arról a Dunakanyar24 is beszámolt, október 16-án Kismaroson tragikus autóbalesetben meghalt Pribil György, az S-modell, a Kimnowak és a Hobo Blues Band egykori zenésze, a magyar blues és rock színtér kiemelkedő alakja, kiváló dalszerző, az ország egyik legjobb gitárosa.

Sikerei

Tizenévesen kezdett gitározni, előbb a Topó Neurock Társulatban, illetve az Állati Elmékben, majd országos ismertséget a 80-as években alapított S-modellben, a legendás blues formációban szerzett, ahol mások mellett olyan zenészek fordultak meg, mint Ferenczi György vagy Gerdesits Ferenc. 1993-ban alapította Novák Péterrel és Nagy Gergellyel a Kimnowak zenekart, amellyel olyan mára klasszikusnak számító dalok születtek, mint a Hol van az a nyár, a Tűz van Babám, vagy a Gyémánt. Novák Péter szerkesztőségünknek nyilatakozva arról beszélt, hogy barátja pályája ismét felfelé ívelt, amikor bekövetkezett a tragédia.

1999-től a Hobo Blues Bandben zenélt, de otthonosan mozgott más stílusokban is, így gitározott Ganxsta Zolee Kartelljében, dolgozott Pierrot-val is, valamint rendszeresen szerepelt olyan koncerteken, amelyen kedvenc előadói zenéjét játszhatta. (Janis Joplin Emlékzenekar, Rory Gallagher Fesztivál, Keith Richards Rock’n’Roll Cirkusz).

Zenésztársak a színpadon

Az emlékesten színpadra lép a hazai blues, rock színtér színe java. Az S-modell zenekar immár 28 éves történetének valamennyi zenésze fellép, csakúgy, mint a Kimnowak eredeti felállása és még egyszer utoljára, emléke előtt tisztelegve, élőben felcsendülnek az általa írt legjobb dalok.

Ott lesznek a hazai bluesélet ikonjai is: Földes “Hobo” László zenekara, a Hobo és Bandája, a Fekete Jenő fémjelezte Palermo Boogie Gang, Závodi János, a Piramis gitárosa, valamint Pierrot, és Pribil György kedvenceiből is elhangzanak dalok a Janis Joplin Emlékzenekar, illetve a Keith Richards Rock’n’Roll Cirkusz előadásában.

A kétezer forintos belépőkből összegyűlő pénzt a gitáros családjának ajánlották fel a zenésztársak.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik