Kultúra

Költőcsalád emlékezete Visegrádon

Sokan személyesen is ismerték a városban Jékely Zoltán költőt, pénteken este előadást hallgathatnak róla a városi könyvtárban.

Hagyatékának gondozója, Péterfy Sarolt beszél majd a száz éve született költőről, különösen kolozsvári éveiről levelezése és naplói tükrében. Korábban elhangzott elemzései alapján várhatóan kiemelten boncolgatja majd, hogy az 1941 és ’46 között Kolozsvárra visszaköltözött Jékely és édesapja, a Parajdon, majd Szentgyörgypusztán letelepedett Áprily Lajos között folyt levelezésben hogyan váltanak át az írások a kezdeti lelkesedésből, derűlátásból borúlátássá és szorongássá a háború alatt.

Jékely az édesapja révén ismerte meg Visegrádot, aki otthonaként szerette a várost, majd a fiatalabb költő is sok időt töltött itt: gyakran horgászott a Duna-parton, a táj pedig több versét ihlette. A helyiek áprilisban emlékesttel tisztelegtek költészete előtt.

Pénteken este hattól ezzel az előadással folytatódik a Mátyás Király Művelődési Ház milleniumi előadássorozata. A belépés díjtalan.

Jékely Zoltán költő

Fotó: MTI/Molnár Edit

Ajánlott videó

Olvasói sztorik