Belföld

Restaurálásról tanácskoznak Visegrádon

Hogyan lehet megőrizni az utókornak a porladó kövekből emelt épületeket, faragott emlékeket – régészek és iparosok keresik a választ a szakma megalapítójának emlékére rendezett konferencián.

 

100 éve született Szakál Ernő, akit iskolateremtőnek tekintenek a kőszerkezetek felújítása terén végzett munkái alapján. Egyes esetekben csak restaurálni és konzerválni kell a régi kövekből készült emlékeket, de sokszor egyes részeket teljesen újjá kell építeni, ettől sokrétű és bonyolult feladat a műemlékvédelemnek ez a területe.

Szakál Ernő

Kőfaragó-inasként kezdte, majd elvégezte az Iparművészetit és a Római Akadémiát, évekig szobrászkodott, a háború után a megrongálódott soproni templomok restaurálását végezte.

1970-ben megszervezte a Képzőművészeti Főiskolán a szobrász-restaurátor képzést. Pályáját a Budavári Gótikus szoborlelet restaurálása koronázta meg.

 

Fejlődik a technika

A visegrádi Királyi palotában nemcsak a nagy elődre emlékeznek a szakma művelői, hanem a jövőt érintő gyakorlati kérdéseket is megvitatnak. Megindult több középkori és barokk vár, kastély és templom restaurálása, melyekben kiemelkedő szerepet játszanak a faragottkő-szerkezetek, így újra a figyelem középpontjába kerültek az ezek rekonstrukciójával kapcsolatos szakkérdések. A technikai fejlődés természetesen ezen a téren is folyamatosan felszínre hoz újabbnál újabb eredményeket, amelyeket érdemes alkalmazni a felújításoknál.

Díszkutaktól várkápolnákig

A visegrádi Anjou-kori díszkutak rekonstrukciója mellett a résztvevők megismerhetik a diósgyőri vár kőszerkezeteinek megújítását, a középkori magyar kolostori szökőkutak felújítási munkáit, a siklósi vár és várkápolna későgótikus és reneszánsz kőfaragványainak megmentését. Mi, mezei múzeumlátogatók pedig várjuk, hogy újabb és újabb kincsek szépüljenek meg az elkövetkező években, hogy ne kelljen távoli országokba utaznunk, ha középkori, reneszánsz vagy barokk kőbe vésett szépségekkel akarunk találkozni.

Fotó: visegradimuzeum.hu

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik