Kultúra

Sose látott szexi képek lesznek a Pirelli-naptárban

A közel tíz éve elhunyt Helmut Newton soha nem látott fotóival jelenik meg a jubileumi, ötvenedik Pirelli-naptár a 2014-es évre.

A világhírű fotográfus 1986-ban kapott felkérést az autógumigyártól, hogy készítsen felvételeket hagyományosan nagy hírveréssel övezett naptárjához. A cég végül mégsem a német származású művész, hanem Bert Stern párhuzamosan elkészült sorozata mellett döntött, és azt jelentette meg. Helmut Newton képei azóta lakat alatt voltak.

Most azonban elhagyják az archívumot: a Pirelli elnöke szerint méltón ünnepelve ezzel a naptár ötven évét. Marco Trochetti a felvételek ünnepi bemutatóján beszélt erről Milánóban.

A cég 800 meghívottat felsorakoztató gáláján adományokat gyűjtöttek a Kleopátra-ciklon által Szardínia szigetén okozott veszteségek enyhítésére, egyúttal kiállítás nyílt 30 fotós 160 naptárfotójából mások mellett Helena Christensenről, Karolina Kurkováról és Miranda Kerr-ről.

A Pirelli-kalendárium művészi erotikus fotóiról ismert, valamint arról, hogy a világ legszebb női állnak modellt hozzá.

Newton naptárában a júliusi lány például Antonia Dell’Atte televíziós személyiség volt. A fekete-fehér képeken a modellek félmeztelenek, vagy rendkívül lengén öltözöttek.

A Szépművészetiben volt kiállítása

A 20. század egyik legjelentősebb fotósaként ismert Helmut Newton 83 évesen autóbaleset áldozata lett Los Angelesben 2004-ben.

A Helmut Newton 1972 és 2004 között készített mintegy 250 képét felvonultató kiállítást, az idén júliusban zárt tárlatot több mint 50 ezren látták a Szépművészeti Múzeumban.

Helmut Newton a 20. századi fotográfia egyik legnagyobb hatású képviselője. Műveinek újszerű témái, beállításai gyakran sokkolták, megbotránkoztatták az embereket. Központi témái a meztelenség, a hatalom, a divat, a pénz, a testiség és a brutalitás. Nem nevezhető egyértelműen divatfotósnak, aktfotósnak vagy portréfotósnak, öt évtizednyi munkássága nehezen kategorizálható, műfajokon átívelő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik