Kultúra

Véget érhet az Artisjus hegemóniája

zenehallgatás (zenehallgatás, )
zenehallgatás (zenehallgatás, )

Érik a verseny a zenei piacon miután a svéd központú Epidemic Sound kiléptetett 28 ezer zeneszámot a magyarországi Artisjustól, amely eddig kezelte a jogdíjaikat – írja az Index. Mostantól 90 szerző tartozik az új szereplőhöz.

A portál emlékeztet, hogy a zenék használatáért eddig az Artisjusnak fizettek jogdíjat például az éttermek, a filmesek és a rádiók is. Ez egy általános díj volt, amiért a használó gyakorlatilag a világ összes számát lejátszhatta. A rendszert azért kritizálták sokan, mert szerintük drága és a szerzők is kevés pénzhez jutottak belőle.

Az Index cikke szerint az Epidemic modellje kiiktatja az Artisjushoz hasonló közös jogkezelőket, és a cég közvetlenül veszi meg a zenéket a szerzőktől és adja el őket a felhasználóknak. Lehetőség lesz tehát arra, hogy az üzletükhöz zenét használók mostantól ne az Artisjusszal, hanem az Epidemic Sounddal kössenek szerződést, tehát verseny alakulhat ki.

A cég nagy zenegyűjteményt épített, amiben az előfizetőik szabadon keresgélhetnek és válogathatnak a zenék közt. Fontos elem, hogy ezeket a zenéket az Epidemic kiléptette az Artisjus kezelése alól. Jellemzően egyébként nem nagy nevekkel van szerződése a vállalatnak, hanem sok kis közepes szerzővel, előadóval. A kilépés jövő januártól 1-jétől érvényes, viszont évente meg kell ismételni, ami okozhat még nehézséget az Epidemicnek és az ügyfeleknek is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik