Belföld

Több mint 1400 zenész a kormány ellen

1415-en írták alá a petíciót, hogy ne az NKA kapja a beszedett jogdíjak negyedét. L. Simon László szerint a művészek közt osztják fel a kapott pénzt.

Továbbra is a művészek részesülnek az üres adathordozók után beszedett jogdíjakból, azok negyedét azonban ezentúl a közös jogkezelők helyett a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) szakkollégiumai osztják szét – mondta L. Simon László, az NKA alelnöke, fideszes országgyűlési képviselő hétfőn Budapesten.

Az üres adathordozók után az Artisjus tavaly 3,6 milliárd forint jogdíjat szedett be, és osztott fel vagy utalt át más közös jogkezelőknek, összesen 590 millió forint működési költség levonása után. Az évi 10-11 milliárdnyi pályázati forrást szétosztó NKA ezzel szemben 900 millió forintból működik – közölte a politikus.

L. Simon László szerint a várhatóan 800-900 millió forintnyi új bevételt az NKA szakkollégiumai fogják felosztani a művészek között, nem igazak tehát azok a sajtóhírek, hogy “elvennék a művészek jogdíjait”.

Tiltakozik a szakma

A jogdíjak elvétele ellen tiltakozó petíciót 1415-en írták alá többek közt olyan nagy nevek mint Bródy János, D. Nagy Lajos, Demjén Ferenc, Geszti Péter, Gryllus Vilmos, Halász Judit, Presser Gábor,  Sztevanovity Zorán. Az utóbbi években felfedezett generáció tagjai is képviseltették magukat, például Radics Gigi, SP, Majka, Mező Misi,  Walkó Csaba a Compact Disco énekese, illetve Fehér Balázs a The Carbonfools frontembere. Ide kattintva megnézheti a teljes névsort

A Hír24 vendége volt Török Ádám énekes, dalszövegíró, aki arról beszélt, hogy mit jelentene ez anyagilag a magyar művészeknek.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik