Kultúra

Itt dőlhet el a magyar Oscar-díj

oscar-dij(960x640)(1).jpg (oscar díj)
oscar-dij(960x640)(1).jpg (oscar díj)

Szász János Oscar-díjra jelölt A nagy füzet című alkotásának vetítésével kezdődött meg helyi idő szerint szerda este a 13. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál a Laemmle's NoHo 7 filmszínházban.

A 16 játékfilmet és rövidfilmeket felvonultató rendezvényen a közönség válogatást láthat a közelmúlt magyar terméséből. A fesztivált a Bunyik Entertainment szervezi, és a magyar kormány is támogatja. Az eseménysorozat a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával valósul meg, a rendezvény fővédnöke a Los Angeles-i magyar főkonzulátus.

A nagy füzet vetítésén jelen volt a film rendezője, Szász János és az egyik főszereplő, Molnár Piroska is. Halász János elmondta, hogy az alkotás már az új magyar filmtámogatási szisztéma alapján jött létre, és elnyerte a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál Kristály Glóbusz fődíját. Az államtitkár kijelentette, hogy magyar film még sohasem kapott ilyen nagy elismerést. A filmet Magyarország hivatalos benevezi az Oscar-díjért folyó versenybe a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

16 éven aluliaknak nem ajánlott

A fesztivál november 15-től műsorra tűzi Bernáth Zsolt Sherlock Holmes nevében, Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim, Deák Krisztina Aglaja és Szajki Péter Nejem, nőm, csajom című játékfilmjét, valamint a Nekem Budapest című szkeccsfilmet is. A magyar gyártású alkotások mellett Magyarországhoz kapcsolódó külföldi filmek is láthatók lesznek, például a seregszemlén szintén jelen lévő svájci Barbara Kulcsar Zu Zweit című alkotása.

A fesztivál Béla Lugosi szintén magyar származású hollywoodi filmcsillag előtt is tiszteleg; a programot A fehér zombi (1932) című, Victor Halperin rendezésében készült horrorfilm is gazdagítja. Kálmán László Los Angeles-i főkonzul az MTI-nek elmondta, hogy ifjabb Lugosi Béla, a fesztivál “arca” kedd este posztumusz díjat vett át az édesapja tiszteletére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik