Kultúra

31,7 milliárd forint a legdrágább festmény

festmény (festmény)
festmény (festmény)

A várakozásokat messze felülmúló áron, 142,4 millió dollárért (31,7 milliárd forint) kelt el Francis Bacon ír származású brit festőművésznek barátját és művésztársát, Lucian Freudot ábrázoló triptichonja egy keddi New York-i árverésen.

Ezzel a Three Studies of Lucian Freud című festmény lett minden idők legdrágább, aukción eladott műalkotása. Az eddigi rekordot a norvég Edvard Munch Sikoly című sorozatának egyik darabja tartotta 120 millió dollárral.

Bacon 1969-ből származó triptichonja korábban még sohasem fordult meg aukción. Előzetesen 85 millió dollárra becsülték értékét. A keddi New York-i árverésen kemény licitharc bontakozott ki, amelybe telefonos licitálók is bekapcsolódtak. Végül az Acquavella Galéria került ki győztesként a nagyjából hat perc alatt lezajlott árháborúból. A galéria valószínűleg egy ügyfele nevében vásárolta meg a képet.

Fotók: AFP/Don Emmert

A három táblából álló képen a dublini születésű festő barátját, Lucian Freudot egy széken ülve ábrázolja különböző szemszögből: mindkét oldalról és szemből. A Christie’s katalógusában igazi mesterműnek nevezte az alkotást, amely megörökíti a két művész barátságát, alkotói és érzelmi rokonságukat.

Bacon-képért korábban 86,3 millió dollár volt a legmagasabb kifizetett összeg. Élő kortárs művész esetében aukciós rekordot jelentő áron, 58,4 millió dollárért (13 milliárd forint) talált gazdára a Christie’s keddi aukcióján Jeff Koons három méter magas, egy óriási lufikutyának látszó acélszobra is. A narancsszínben ragyogó Balloon Dog című alkotásért előzetesen legfeljebb 55 millió dollárt vártak az aukció szervezői.

A szobrot a connecticuti Brant Foundation Art Study Center alapítvány bocsátotta árverésre, a vásárló személye azonban nem ismert. Koons öt színben készítette el a lufikutya-sorozatot, a többi alkotás sárga, kék, magenta és vörös színű. Minden darabnak más a tulajdonosa, a kék Balloon Dog jelenleg a LACMA, a Los Angeles megyei Képzőművészeti Múzeum kiállításán szerepel.

Az élő kortárs művészek munkái közül a korábbi rekordot egy májusban eladott festmény, Gerhard Richter milánói látképe, a Domplatz, Mailand című alkotás érte el 37,1 millió dollárral.

A Christie’s minden idők egyik legsikeresebb árverésének nevezte a háború utáni és kortárs művészeti aukciót, amelyen összesen több mint 690 millió dollár (154 milliárd forint) folyt be 63 tétel eladásából. (Csupán hat alkotás nem talált új gazdára.) Tucatnyi művész korábbi rekordja dőlt meg. Az aukciósház májusban hasonló jellegű árverését 495 millió dolláros bevétellel zárta.

Jussi Pylkkanen, a Christie’s európai elnöke szerint a remek eredmény nemcsak a káprázatos rekordoknak köszönhető, hanem annak is, hogy a világ minden tájáról hatalmas érdeklődés övezte az aukciót, és sokan kapcsolódtak be a licitálásba. “Az utóbbi három-négy évben a modern művészeti piac globálissá vált” – magyarázta a Reutersnek.

Az este további kiemelkedő eladásai között szerepelt Andy Warhol Coca-Cola (3) című képe, amely 57,3 millió dollárért (12,7 milliárd forintért) cserélt gazdát, Mark Rothko cím nélküli No.11-ként jelölt műve, amelyet 46,1 millióért (10,3 milliárd forintért) vittek el, valamint Willem De Kooning Untitled VIII című munkája, amely a művész esetében rekordáron, 32,1 millió dollárért (7,2 milliárd forintért) kelt el.

Az őszi aukciószezon szerdán a Sotheby’s háború utáni és kortárs munkákból rendezett árverésével folytatódik New Yorkban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik