Kultúra

Kisétált a százmilliós festménnyel

Visszajuttatták Franciaországba azt a 600 ezer euróra (177 millió forintra) taksált Delacroix-festményt, amellyel tavaly sétált ki egy szerb férfi a galériából.

Az alkotást még júniusban találták meg Belgrádban, és a héten került vissza Franciaországba. A lopás feltételezett elkövetőjét szeptemberben elfogták Párizsban.

Az 50 éves szerb férfi 2012 november végén vitte el Eugene Delacroix 15×19 centiméteres, Les Arabes d’Oran (Az oráni arabok) című festményét egy galériából a párizsi rue Saint-Honorén. A kép hiányára a galéria egyik alkalmazottja figyelt fel. Az elkövető vélhetően egyszerűen csak leemelte a művet a falról, majd elsétált vele.

A tettes a Delacroix-festmény előtt egy 40 ezer euróra becsült kristályszobrot is ellopott Lalique üvegműves cég boltjából a hatóságok szerint. A férfi egy 2011-es képlopásban is gyanúsított.     Eugene Delacroix francia festő (1798-1863) a romantikus festészet kiemelkedő képviselője. Egyik leghíresebb műve, A szabadság vezeti a népet (1830) a párizsi Louvre-ban látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik