Kultúra

Magyar művekkel pakolnák tele a Műcsarnokot

mucsarnok(960x640)(6).jpg (műcsarnok, )
mucsarnok(960x640)(6).jpg (műcsarnok, )

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tulajdonába adott épületekkel kapcsolatos tervekről, programokról nyilatkozott a Magyar Nemzetnek a szervezet elnöke.

Fekete György a lap szombati számában közölt interjúban elmondta: a Pesti Vigadót március 14-én szeretnék megnyitni. A pluszmunkák miatt a kormány a rekonstrukció befejezését újabb 1,2 milliárd forinttal támogatta. A beruházó továbbra is a Művészeti és Szabadművelési Alapítvány, a határidő december vége. Az átvétel mintegy tíz hatósági eljárással jár, ami akár februárig elhúzódhat.

Fotó: MTI/Beliczay László

A Műcsarnokban jórészt magyar alkotásoknak kell szerepelniük az MMA elnöke szerint. A Műcsarnok 2014-es programjában tizenkét külföldi, egy zenei és két hazai képzőművészeti kiállítást terveztek, ezen jövőre csak kis mértékben lesz módjuk változtatni – mondta. Hozzátette, a Műcsarnok átvétele több hónapot késik, mivel az ingatlan osztatlan közös tulajdonban van, és ennek rendezése sok időt vesz igénybe.

Fekete György szerint nem biztos, hogy pályázatot kell kiírni a Műcsarnok igazgatói posztjára. Ha például marad a közhasznú társasági forma, a kormány kezdeményezésére megvizsgálják a nonprofit kft. átvételének lehetőségét is – mondta.

“Fontosnak érezzük, hogy olyan ember irányítsa az intézményt, hogy az MMA-nak ne igen kelljen beleszólnia szakmai kérdésekbe, s hogy a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum, már csak a potenciális látogatók nagy száma miatt is, egyeztesse programjait” – fejtette ki.

A november 1-jétől az MMA tulajdonába kerülő Hild-villa az akadémia kutatóintézetének adhat majd otthont megközelítőleg egy év múlva.

Az MMA elnöke beszélt arról is, hogy az akadémia évente négyszer 1000-1500 példányban megjelenő folyóiratát várhatóan december elején lehet majd kézbe vennni, a szerkesztőség már felállt, a főszerkesztő Kulin Ferenc irodalomtörténész lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik