Belföld

Műcsarnokot “foglalt” Gyurcsány

Gyurcsány a Műcsarnok elfoglalásakor (műcsarnok, demokratikus koalíció, gyurcsány, )
Gyurcsány a Műcsarnok elfoglalásakor (műcsarnok, demokratikus koalíció, gyurcsány, )

„Többet tűrt Horthy, többet tűrt Kádár, mint amit eltűr a tolvaj miniszterelnök, Orbán Viktor" – mondta a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, amikor „szimbolikusan visszafoglalta" a Műcsarnokot.

A DK több politikusa és körülbelül 100-120 aktivistája bevonult a Magyar Művészeti Akadémiának korábban átadott épület előterébe. Ezután az Orbán Viktort több alkalommal is „tolvaj miniszterelnöknek” nevező Gyurcsány Ferenc pártelnök, az aktivisták tapsaival időnként megszakított beszéde közben kijelentette, azért érkeztek szimbolikus házfoglalóként, hogy megüzenjék a hatalmon lévőknek: kormányra kerülésük után az első napon „vissza fogjuk venni ezt a házat és vissza fogjuk adni a modern, szabad művészetnek”.

A volt kormányfő arról beszélt, hogy a jelenlegi kabinet anyagi javainkra és közös szellemi kincsünkre is ráteszi a kezét, miközben ellopja szabadságunkat. A Demokratikus Koalíció viszont fel akarja rázni a magyar polgárokat, hogy ne nézzék csendben, ahogy meglopják, megrabolják őket – jelentette ki.

A művészet lényege a szabadság, aki ezt elvonja, az nem egyszerűen pár művészt zár kalitkába, hanem minden szabad emberrel szembeszáll – mondta Gyurcsány Ferenc.

Emiatt nem tűrik szótlanul, hogy az uralkodó párt zárt ideológiáját közvetítő politikai giccset hozzanak létre a magyar művészetből. A Műcsarnok történelméről beszélve kijelentette, hogy ott Horthy Miklós vagy Kádár János alatt is ki lehetett állítani az uralkodó politikai rendszerek gondolkodásával nem egyező műveket. „Többet tűrt Horthy, többet tűrt Kádár, mint amit eltűr a tolvaj miniszterelnök, Orbán Viktor” – folytatta.

Hangsúlyozta, hogy szolidárisak a Műcsarnok azon dolgozóival és azokkal a művészekkel, akik habár fel vannak háborodva, de tehetetlennek érzik magukat, mert „be vannak zárva e rendszer bilincseibe”.

A körülbelül húszperces demonstráció alatt a DK több aktivistája is a művészetről szóló idézeteket, valamint műtárgyak képeit tartotta a feje fölé. Az akció végén a résztvevők elhagyták az épületet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik