Nagyvilág

Perli a múzeumot a műkincsrabló

mukincs(1)(960x640).jpg (műkincs)
mukincs(1)(960x640).jpg (műkincs)

Hét festményt rabolt el tavaly a rotterdami Műcsarnokból egy banda. Az egyik elkövető most a múzeumot perli, mert nem biztosította a műalkotások megfelelő őrzését.

Tavaly októberben a rotterdami műcsarnokból hét nagy értékű festményt – köztük Picasso-, Matisse-, Monet- és Gauguin-alkotást – lopott el három román állampolgár. Az évszázad műkincslopásaként emlegetett ügyben jogi eljárás indult Romániában, ahol összesen hét személy ellen emeltek vádat.

Kedden újabb tárgyalás volt, ahol a fővádlott Radu Dogaru ügyvédje elmondta, hogy védence bepereli a rotterdami múzeumot, valamint az ottani polgármesteri hivatalt hanyagság miatt, „hiszen nem biztosították megfelelően a festmények őrzését”. A Mediafax hírügynökség szerint Dogaru a holland rendőrség egyik jelentésére alapozva akarja bizonyítani, hogy a műalkotásokat nem őrizték megfelelően. Az ügyvéd hozzátette: azért indítják a jogi eljárást, hogy védence esetében enyhítő körülményként vegyék figyelembe a hollandok hanyagságát.

A tolvajok éjszaka alig két perc alatt lopták el a festményeket, ezt tavaly a holland rendőrség is megerősítette. Egyetlen ajtó felfeszítésével jutottak be a kiállítóterembe. Az ügyvéd szerint a festmények mellett sem volt riasztóberendezés, és a falról pillanatok alatt le tudták emelni azokat. A keddi tárgyaláson a három vádlott – köztük Dogaru – beismerte az ellenük felhozott vádakat. Dogaru új információt is közölt, kijelentette, hogy a hét festmény közül öt egy ukrán állampolgárnál van, akinek meg is adta az állítólagos londoni címét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik