gárdonyi emlékház (gárdonyi emlékház, )
Kultúra

Gárdonyi-év – Programok az országos emléknapon

Több programmal is megemlékeznek Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulójáról az író emlékére tartandó országos emléknapon csütörtökön, a rendezvényeknek több település, köztük Eger, Gárdony, Székesfehérvár és Budapest ad otthont.

A megemlékezés szerda este megkezdődik a székesfehérvári Vörösmarty Színházban a Gárdonyi-emlékesttel, amelyen köszöntőt mond L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, a Gárdonyi-emlékév fővédnöke, valamint Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Ugyancsak szerdán, az egri várban tartják a Dobó István Vármúzeum által szervezett Tollal a csillagokig elnevezésű országos vetélkedő döntőjét. Csütörtökön, október 17-én – amely 2002 óta az egri vár napja – számos gyerekprogram, haditorna-bemutató és kiállítás várja az érdeklődőket.

Az országos emléknapot csütörtökön fél tizenegykor nyitják meg Egerben, az ágyúdombon L. Simon László, Ternyák Csaba egri érsek és Habis László egri polgármester közreműködésével. A Gárdonyi-ház kertjében időkapszulát ásnak el, amelyet a tervek szerint 2063. augusztus 3-án, Gárdonyi Géza születésének 200. évfordulóján nyitnak fel.

Délben koszorúzás lesz a Hősök termében, majd emléktáblát avatnak az egri vár pantheonjában az író tiszteletére.

Egész napos kísérőprogramként, Múlt a jövőben címmel az Egri Kulturális és Művészeti Központ Vitkovics Alkotóháza, valamint a Heves Megyei Honismereti Egyesület festőnapot tart a várban. Az egri programot koncert zárja este hat órakor a Líceumban Réz Lóránt orgonaművész, Kórody Anikó operaénekes, az Egri Érseki Fiúkórus és a Cantus Agriensis kórus fellépésével.

Gárdonyban a Chernel István Általános Iskola és Gimnázium udvarán emlékfát ültetnek. Agárdon rendhagyó irodalomórák, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a gyerekeket Gárdonyi Géza szülőházánál.

Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban délelőtt Gárdonyi Géza állatmeséiből előadás és múzeumpedagógiai foglakozás várja a kicsiket. Az emléknap országos programsorozatát este Gárdonyi titkos élete címmel dokumentumjáték zárja Seres Tamás rendezésében. Közreműködik Lázár Kati, Gubás Gabi és Bálint András színművész.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!