Belföld

„A lámpás én vagyok”: 149 éve született Gárdonyi Géza

A hagyományokhoz híven augusztus első szombatján ünnepelik Gárdonyi Géza születésnapját az író agárdpusztai emlékházánál.A programon jelen lesz Keller Péter, az író dédunokája is.

A színes és izgalmas családi programhoz a Gárdonyi Rönkvár, a Velencei-tavi Galéria és a Gárdonyi Géza Emlékház adnak helyszínt.

Az ünnepség megemlékező beszédekkel, koszorúzással kezdődik augusztus 4-én 15 órakor, ezután az emlékházban interaktív tárlatvezetés indul a gyerekeknek, később a felnőtteknek. A rönkvárban játszóház lesz Lábadi várkapitány vezetésével, majd ’48-as toborzó játék, később kincskeresés lámpással, lámpások felengedése, táncház.

Az idei ünnepség „A lámpás én vagyok” címet kapta. Takács Tamás irodalomtörténész előadása Gárdonyi Géza: A lámpás című kisregénye kapcsán 18 órakor kezdődik a Velencei-tavi Galériában.

Ezen a napon nyílik meg a Velencei-tavi Galériában a Velencei-tavi Művészetbarátok Köre 2012. évi kiállítása, 17 órakor. A tárlaton harminchat alkotó kilencven festményét mutatják be. A kiállítást Tóthné Szabó Magda elnök nyitja meg, a jelenlévőket Tóth István polgármester köszönti, zongorán közreműködik Kóródi György.

Részletes program

„A lámpás én vagyok”
Gárdonyi Géza születésnapja

15.00 Önkormányzati megemlékezés. Beszédet mond Tóth István, Gárdony város polgármestere és Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája,  Rezsnyák Róbert, az Operaház magánénekese, verset mond: Farkas Édua, 4. osztályos tanuló

15.45 Koszorúzás

16.00 Interaktív tárlatvezetés gyermekeknek az Emlékházban. Tárlatvezető: Barna Beáta múzeumpedagógus

16.40 Rendhagyó tárlatvezetés felnőtteknek az Emlékházban. Tárlatvezető: Rodics Eszter

17.00 Rönkvár: 1848-as játszóház a várkapitány vezetésével, utána ’48-as toborzó. Közben a Galériában a Velencei-tavi Művészetbarátok festményeiből rendezett kiállítás megnyitása

18.00 Felnőtteknek: Takács Tamás irodalomtörténész előadása Gárdonyi Gézáról, „Lámpásnak lenni küldetés” címmel a Velencei-tavi Galériában. Gyermekeknek: lámpás készítés

18.45 Táncház

19.15 Gyermekeknek: Szentjánosbogár-túra – kincskeresés lámpással. Hozz magaddal zseblámpát!

19.45 Örömtűz, tűzzsonglőrök bemutatója, lámpások felengedése, közben örömzene

Ajánlott videó

Olvasói sztorik