Kultúra

Mától dübörög a Hangfoglalás

mezo-misi-a-hangfoglalason(960x640).jpg (mező misi, hangfoglalás)
mezo-misi-a-hangfoglalason(960x640).jpg (mező misi, hangfoglalás)

Pénteken kezdődik és vasárnapig tart a 8. Hangfoglalás hangszer-, hang-, fény-, színpad- és stúdiótechnikai kiállítás a budapesti Syma-csarnokban. Több száz ingyenes program, rockmúzeum és több tízezer hangszer várja a vendégeket.

A három nap során koncertet ad a Magna Cum Laude, a Póka Egon Experience, a Rudán Joe Akusztik, Nagy Feró és a Beatrice, Heincz Gábor Biga, a ZBB, a Roy & Ádám Trió, a Special Providence, Csemer Boggie és a Budapest Voices kórus. Idén a Hangfoglalás kiemelkedő programja a Zenélni konferencia és díjátadó, valamint a klubfesztivál – közölték a szervezők.

A Syma A, B és C csarnokában összesen 12 ezer négyzetméteres területen állítottak fel színpadokat és standokat a legmodernebb hang- és fénytechnikával.

A hagyományokhoz híven az idei Hangfoglaláson, október 4. és 6. között több száz, teljesen ingyenes zenei program, koncert és közönségtalálkozó várja az érdeklődőket. Hangszerbemutatót tart Lukács Peta, Szappanos György, Markó Ádám, Dandó Zoltán, Vörös Attila és Kékkői Zalán, a Hooligans, a Kowalsky meg a Vega, a Road, a Depresszió, a Grenma és az Ektomorf közönségtalálkozóra és dedikálásra várja a rajongóikat.

A Hangfoglalás kiállításon bemutatkozik a MagyaRock Hírességek Csarnoka, a RAM Colosseum gyűjteménye. Az érdeklődők olyan ritkaságokat és relikviákat láthatnak, amelyek felidézik a magyar rockzene és a klubkoncertek gyökereit. Kiállítják egyebek mellett az Atlantis és a Sankó Zenekar hangszereit, Radics Béla és az LGT erősítőit, emellett koncertbelépőket, kézzel rajzolt, majd sokszorosított plakátokat, szórólapokat a hatvanas, hetvenes évekből.

A Syma-csarnok bejáratánál egy 18,5 méter hosszú, 18,5 tonnás Gibson busz várja az érdeklődőket, ennek belseje különleges hangszergyűjteményt rejt. Ezzel a busszal róják az utat azok, akik világszerte hangszeres workshopokat tartanak, köztük például az Annihilator gitárosa, Jeff Waters és a Hangfoglalás tavalyi vendége, Ryan Roxie, Alice Cooper gitárosa.

A Hangfoglaláson a gyerekek bármilyen hangszert kézbe vehetnek és kipróbálhatnak. Az idei rendezvény második napján, szombaton Kovács Gábor muzsikus kézműves foglalkozásán saját hangszereket készíthetnek szívószálból, PET-palackból vagy biciklipumpából.

A Syma-csarnokban három napon át nemzetközi szaktekintélyek részvételével rendezik meg a Zenélni konferenciát. A Hangfoglalást szervező Hangszeresek Országos Szövetsége (Hanosz) idén Zenélni Díjat ad át 13 kategóriában, a kitüntetettek között lesz zenepedagógus, zenész, énekes, zenekar, hangmérnök, hang- és látványtechnikus, zenei újságíró.

Pénteken egy klubfesztivál is része a rendezvénynek a Dürer Kertben, ahol a legkülönbözőbb zenei stílusokban magyar, cseh, szlovén, francia és olasz csapatok adnak koncertet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik