Kultúra

Kikerült Balázs Péter titkos Vígszínház-pályázata

Balázs Péter (balázs péter)
Balázs Péter (balázs péter)

A Vígszínház élére pályázó szolnoki színházigazgató nem érti, hogy jópofáskodásból, vagy trendi ötlet miatt tették az „í" betűkön az ékezetet lefelé – derül ki a Népszabadság által megszerzett titkos pályázatból.

Csütörtökön dönt a fővárosi közgyűlés arról, hogy ki vezesse jövő februártól a Vígszínházat. Eszenyi Enikő pályázata elérhető, Balázs Péter azonban nem hozta nyilvánosságra a sajátját. Ennek ellenére a Népszabadság birtokába került a szolnoki direktor dolgozata.

A színész-rendező-igazgató szerint a Vígszínházat talpra kell állítani a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. Mint írja: „…mind a Víg, mind a Pesti Színházban valami „jópofa” ötlettől vezérelve, talán figyelemfelkeltésből, az „Í” betűkön az ékezet lefelé van jelölve: Mit is akarhat ez jelenteni? Trendi? Vagy csak a betérők csevegése? Valahogy így? „Nézzetek ide, jaj de furcsa, ez egészen más, mint a megszokott! Ez valami új lesz, menjünk be, és kérjünk olcsó jegyet! Bóklászhatunk is az öltözők és a színpad félhomályában. Nini! Ezek színészek, őt már láttam, hogy is hívnak? Na mondd már, te az életben sokkal soványabb és öregebb vagy, stb…”

Balázs Péter pályázatának mottója: A stílus maga az ember. Mint írja a hagyományokat szeretné ápolni: „A hagyományos polgári színház nem poros, nem rozsdás, hanem patinás.” Mint írja: a műsorterve „konzervatív”. A nagyszínpadon nincs helye kísérletezgetésnek, rossz értelemben vett önmegvalósításnak, ferdítésnek, úgynevezett „átdolgozásoknak”. El kell játszani a darabot, ahogy papírra vetették. A színházában együtt gondolkodnak, egészséges egyensúlyban van a szórakoztatás, az elgondolkodtatás és a nevelés is! Az első évadokban olyan művek színpadra állításában gondolkodik, mint a Szent Johanna, Az ördög, az Országúton és a Hello, Dolly!.

A pályázatokat úgynevezett szakmai bizottság véleményezte, javaslataikat figyelembe véve vélhetően csütörtökön dönt a fővárosi közgyűlés. A Színházművészeti Bizottság delegáltja Bodrogi Gyula, Csiszár Imre, Piros Ildikó, valamint Reviczky Gábor volt. Az utóbbi információnk szerint nem ment el a meghallgatásra, levélben küldte el szavazatát, amelyet nem vettek figyelembe. Az Emberi Erőforrások Minisztere képviseletében dr. Révész Mária (miniszteri kabinet, politikai főtanácsadó) jelent meg, a Vígszínház Nonprofit Kft. társulatát Csőre Gábor, a teátrum Színházi Dolgozók szakszervezeti bizottságának delegáltja képviselte.

A szakmai bizottságtól Eszenyi Enikő és Balázs Péter egyaránt három szavazatot kapott. Arról azonban eltérő információk jelentek meg, hogy a három támogató voks mellett ki kapott nem szavazatokat, és kik tartózkodtak.

Hétfőn megjelent a szocialisták fővárosi képviselőjének a nyilatkozata. Tüttő Kata elolvasta a pályázati dokumentációt, amelyből kiderült: Balázs Péter a pályázati határidő lejárta után több mint egy héttel nyújtotta be a pályamű egyik fontos elemét, hiánypótlásra viszont nincs lehetőség. Ezzel azonban egyáltalán nem foglalkozott a szakmai zsűri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik