Kultúra

Visszatér az élettársát megölő zenész

bertrand cantat (bertrand cantat, )
bertrand cantat (bertrand cantat, )

Marie Trintignant halála miatt éveket töltött börtönben Bertrand Cantat. Nem rég derült ki 2010-ben öngyilkosságot elkövető magyar származású felesége rettegett tőle. Kérdés, hogy egyáltalán leadják-e dalait a rádiók.

Kapcsolódó cikkek

Tíz év után visszatér a zenei életbe Bertrand Cantat; a három éve feloszlott Noir Désir francia együttes egykori frontemberének új szólóalbuma november 25-én jelenik meg Horizons címmel – jelentette be hétfőn Olivier Caillart, a Barclay lemezkiadó igazgatója.

A 49 éves énekesnek a Detroit nevű duóban rögzített albumán tíz szám lesz hallható. Ezek közül a Droit dans le soleil című már jövő hétfőtől letölthető.

A barátnője, Marie Trintignant színésznő megölésért 2004-ben nyolc év szabadságvesztésre ítélt zenész a börtönbüntetését megelőzően a francia alternatív rock egyik legmeghatározóbb zenekarának frontembere volt. A Noir Désir szüneteltette működését Cantat börtönbüntetése alatt, az énekes 2007-es feltételes szabadlábra helyezésekor viszont a négy zenész azonnal munkához látott, 2008-ban két új számuk letölthető volt az internetről.

Újabb tragikus fejezetet jelentett az énekes életében, hogy 2010 januárban felesége, két gyermekének anyja, Rády Krisztina műfordító, kulturális szervező, a Párizsi Magyar Intézet egykori művészeti vezetője öngyilkosságot követett el dél-franciaországi otthonában. Cantat személye azóta is heves vitákat váltott ki, s a Noir Désir végül 2010 végén feloszlott.

Megválaszolatlan kérdések

Egy közelmúltban nyilvánosságra hozott magyar nyelvű felvételből kiderült, hogy halála előtt Rády Krisztina rettegett erőszakoskodó férjétől.

A lemezkiadó elismerte, hogy nagyobb összeget tettek félre arra az esetre, ha perrel próbálnák betiltatni az albumot. Rády Krisztina utolsó élettársa, Francois Saubadu ugyanis augusztus 21-én ezzel bízott meg egy ügyvédet. A férfi szeretne hozzájutni az öngyilkosság kapcsán indított nyomozás következtetéseiről szóló jelentéshez, amelyek igazolják vagy pedig kétségbe vonják azt a feltételezését, hogy Cantat “pszichikai terrort” gyakorolt gyermekei anyjára. A férfi szerint Rády Krisztina halála körül még mindig vannak megválaszolatlan kérdések.

Az énekes az elmúlt években fokozatosan tért vissza a zenei életbe, más művészek oldalán “vendégként” időnként fellépett: énekelt az Eiffel rockzenekarral, s közreműködött a francia-libanoni rendező, Wajdi Mouawad rockos Szophoklész-feldolgozásában, A trakhiszi nők, az Antigoné és az Élektra című darabokban, amelyeknek a zenéjét írta.

Lesz, aki leadja?

Az Europe 1 francia kereskedelmi rádió szerint Cantat az egyik számban felidézi a börtönéveit, de semmilyen utalást nem tesz a vilniusi tragédiára. Ennek kapcsán Olivier Caillart csak annyit árult el, hogy “néhány dal szövegét Cantat élete és személyes tapasztalatai ihlették”.

A lemezkiadó igazgatója azt is elmondta, hogy Cantat a lemez megjelenésekor először fog nyilatkozni a médiának szabadulása óta. Arra a kérdésre, hogy a rádiók hajlandóak lesznek-e majd játszani az énekes új számait, azt válaszolta: “Hallani, hogy egyes rádiónak ez erkölcsi problémát jelent, de ugyanezek előszeretettel nyomják a Noir Désir régi számait”. Szerinte kisebbségben vannak az ilyen csatornák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik