Kultúra

Feloszlott a Noir Désir

Feloszlott a Noir Désir együttes, amely a frontember, Bertrand Cantat börtönbüntetését megelőzően a francia alternatív rock meghatározó zenekara volt.

“A Noir Désirnek vége” – jelentette be a sajtónak kedden este a dobos Denis Barthe, aki a döntést a csapat gitárosának előző napi bejelentésével magyarázta.

Serge Teyssot-Gay hétfőn egy rövid közleményt adott ki arról, hogy távozik a zenekarból. Ebben arról írt, hogy “érzelmi, zenei és emberi nézeteltérésbe” került az énekes Bertrand Cantat-val, akivel még a zenekar megalakulása előtt, a nyolcvanas években gimnáziumi osztálytársak voltak Bordeaux-ban, majd együtt alapították meg a Noir Désirt.

A közönséghez hasonlóan a Noir Désir másik három tagja is a közleményből értesült a gitáros távozásáról. Az éles társadalmi kritikát időnként szomorú romantikával és költői szövegekkel ötvöző Noir Désir első sikere az 1989-es Aux sombres héros de l’amer című dal volt.

A zenekar tagjai azóta számos humanitárius akciót támogatva igazi sztárok lettek a francia médiában, ugyanakkor közönségüktől sem távolodtak el. Utolsó albumuk, a Des visages des figures 2002-ben elnyerte az év legjobb rocklemezének járó francia zenei elismerést.
A zenekar egy emberként állt ki Bertrand Cantat énekes mögött, amikor az énekest 2004-ben nyolc év börtönbüntetésre ítélték, amiért egy veszekedés során egy litvániai szállodai szobában megölte akkori élettársát, Marie Trintignant színésznőt.

A frontember 2007-es szabadlábra helyezésekor a négy zenész azonnal munkához látott, 2008-ban két új számuk letölthető volt az internetről.

Újabb tragikus fejezetet jelentett az énekes életében, hogy idén januárban volt felesége, két gyermekének anyja, Rády Krisztina műfordító, kulturális szervező, a Párizsi Magyar Intézet (PMI) egykori művészeti vezetője öngyilkosságot követett el dél-franciaországi otthonában. Bertrand Cantat a házban tartózkodott, de – a rendőrség szerint – aludt, amikor a 42 éves nő felakasztotta magát.

A zenekar feloszlásának híre azért is meglepő, mert a dobos állítása szerint új lemez kiadására is készültek. “Új számokon dolgoztunk. Még a múlt héten is együtt próbáltunk” – mondta Denis Barthe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik