Kultúra

A kulturális örökség napjai – Programok Veszprémben

Kiallitas(210x140)(1).jpg (kiállítás, )
Kiallitas(210x140)(1).jpg (kiállítás, )

Nagy választékból meríthetnek, akik ellátogatnak a kulturális örökség napjai keretében szervezett veszprémi programokra: máskor nem látogatható épületek, kertek nyílnak meg, több múzeumban, gyűjteményben ingyenes tárlatvezetést tartanak a hétvégén.

Szombaton megnyílik a látogatók előtt – előzetes bejelentkezés alapján – a Veszprémi Érseki Könyvtár, valamint a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár.

Aznap vezetéssel lehet megnézni a Várfok Kollégium és a Szaléziánum kertjét, az érseki palotát, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményt és a Davidikum Római Katolikus Középiskolai Kollégium kétszáz éves épületét, a tűzoltósághoz pedig óránként indul csoport. A Benedek-hegyi óvóhely – amelyre ajánlott zseblámpát vinni – mindkét nap kinyit.

Az egykori állatkerti kisvasút barlangját szintén mindkét nap fel lehet keresni, szombat délután a Veszprémi Petőfi Színház is kinyitja kapuit, Veszprém-Gyulafirátóton, a premontrei kolostor romjánál pedig A teremtő hang címmel Tolcsvay Béla ad estet szintén szombaton.

Vasárnap délután a volt várbörtönbe öt turnus indul, regisztrálni a iroda@veszpreminfo.hu email címen lehet. Szilágyi László festőművész műterem-lakását 12-17 óra között lehet megtekinteni ugyancsak vasárnap.

A veszprémi Művészetek Háza szervezésében szombaton délután az 1751-ben épített, többször átépített, majd 2006-ban teljesen felújított Dubniczay-palotát mutatja be Klobusovszki Péter építész. A Vass Gyűjtemény épületét Turányi Gábor Ybl-díjas építész, egyetemi tanár mutatja be.

Vasárnap délután a Dubniczay-palota – László Károly Gyűjteményben tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők, melyet Herth Viktória gyűjteményvezető tart, négykor a Modern Képtár – Vass László Gyűjteményben tart tárlatvezetést Hegyeshalmi László képzőművész, a Művészetek Háza igazgatója.

Szombaton és vasárnap a Laczkó Dezső Múzeum, a Bakonyi Ház, a Tűztorony és a Villa Romana Baláca is ingyenesen látogatható.

A kulturális örökség napjain idén a “vizek házai” állnak a középpontban, a múzeumban ehhez a tematikához a Látványkönyvtár és tudástár című kiállítást ajánlják, ahol a látogatók több tucat 1945 előtti film segítségével ismerhetik meg a Balaton és a Balaton-felvidék múltját, a Bakonyi Házban pedig a “vizes padra” hívják fel a figyelmet, megismertetve azt, hogyan is éltek egy vízvezeték nélküli házban. A víz tárolására, tálalására szolgáló tárgyakhoz egy interaktív feladatlap kötődik, ennek segítségével a családok játékosan fedezhetik fel a tájház konyháját, és a vízhez kapcsolódó tárgyakat.

A Villa Romana Baláca vasárnap szakmai tárlatvezetéssel is várja az érdeklődőket, az egykori római forráshelyek behatárolására pedig túrát szerveznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik