Kultúra

Budapestre jön a legismertebb utcazenész

Most szombaton Manu Chao újra ízelítőt ad a magyar közönségnek egyedi, többek közt rock and roll, francia sanzon, salsa, reggae és ska gyökerekből táplálkozó zenéjéből. Ajánló, sok videóval.

Kifejezetten szerencsés az, akinek nem a Bongo bong jut először eszébe Manu Chaoról. Úgy búcsúztunk el a kilencvenes évektől, hogy a végén már a csapból is ez folyt, és mondanom sem kell, hogy szinte csak jobb dalai vannak ennél. Például az album másik nagy slágere, a Clandestino.

Amúgy a mainstreamből nehéz lenne jobb példát találni a zenei világpolgárra Manu Chaonál. Felváltva énekel spanyolul, angolul és franciául. Emellett dalolt már arabul, portugálul és volof nyelven is (Szenegálban, Gambiában és Mauritániában használatos nyelv). Baszk anyától és galiciai apától származik, de Párizsban született. Apja baráti körébe tartozott többek közt a Nobel-díjas kolumbiai író, Gabriel García Márquez. Családja élettörténetéből egyébként több dél-amerikai szappanoperát is lehetne írni. Anyja családjának el kellett menekülnie a Franco uralta Spanyolországból, mivel kommunista nagyapja tönkretette a telefonvezetékeket azoknál a településeknél, ahol tárt karokkal várták volna a diktátort. Édesapja nagyanyja Galíciából menekült Kubába még a XIX. század végén alkoholista, erőszakos férje elől.

Zenéje amúgy nemcsak nyelvekben, stílusokban is gazdag. A nyolcvanas évek végén Mano Negra néven futó punk(rock) zenekarával vált ismertté, bár már ekkor sem lehetett egyértelműen beskatulyázni: a ska, a reggae és az arab zene elemei visszatérő vendégek voltak dalaikban a latinos alapok mellett. Legnagyobb slágerük talán a King Kong Five volt. Nekem az alábbi szám az abszolút favoritom.

A csapat 92-től már nem igazán működött, igaz, hogy 94-ben még kiadtak egy lemezt, de nem sokkal később fel is oszlottak. Ezután kezdett el utazgatni Manu: bejárva Mexikót, Szenegált és Brazíliát. Ebből a vándorútból született a már emlegetett Clandestino című korong, amit ő zenei karrierjének lezárásának gondolt, úgyhogy alaposan meg is lepődött rajta, hogy bombasiker lett.  Szólóelőadóként azóta még három albumot adott ki, új dalokkal legutóbb 2007-ben rukkolt elő. A nagylemez legnagyobb slágeréhez nem kisebb névvel, mint Emir Kusturicával forgattak klipet.

Hogy még mennyi minden van a tarsolyában, arról személyesen is meggyőzödhetünk: szeptember 7-én szombaton ugyanis a Budapest Parkban lép fel Manu Chao La Ventura elnevezésű formációjával . Kicsit aggódom, mert eddig mérsékelten volt szerencséje a budapesti koncertjeivel: 2002-ben pocsék időjárás fogadta őt, zenekarát és közönségüket a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán. A Szigeten pedig áramszünet szakította meg kétszer is bulijukat. Szóval járna már neki egy kellemes késő nyári este. Főleg azért, mert mindkét alkalommal sikerült csapatával fantasztikus hangulatot teremtenie a mostoha körülmények ellenére.

És a bizonyíték, hogy nemcsak mi várjuk már tűkön ülve, hogy végre szombat este legyen:  a szabadtéri helyszínen mostanában fellépő magyar bandák is manuchaosították magukat egy dal erejéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik