Kultúra

Megünnepeljük a királyok borát

tokaji aszú (tokaji aszú, )
tokaji aszú (tokaji aszú, )

A furmint Hegyalja legjobban aszúsodó, legnemesebb magyar szőlőfajtája, a királyok borának alapanyaga, de különleges száraz borok is készülnek belőle. Ezért ünneplik meg a hétvégén Mádon.

Mád szőlőtermő területeinek 70 százalékát uralja a furmint, már a XVII. században is kultúrája volt a furmint termesztésének. Az idei ünnep szeptember 6-7-én lesz, és közvetlen célja, hogy megismertesse és megszerettesse az idelátogatókkal a vidék jellegzetes szőlőfajtáját és az abból készült borokat. Ezen a két napon a helyi borászok nyitott pincéjükkel, két színpadon zajló kulturális programokkal várják a vendégeket.

Kedvcsinálóként: tavaly ilyen volt a Furmint ünnep:

A hagyományos szüreti felvonulás mellett vásári forgatag és minőségi gasztronómia is emeli a Furmint korzó színvonalát, dűlő- és biciklitúrák, táncház, pincés vigadalmak és számtalan más szórakoztató program várja az érdeklődőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik