Kultúra

Zombihadak, vérfürdő és rejtélyes eltűnések

Csokorba szedtük az elmúlt évek legjobb sorozatait, amelyeket a magyar tévék meg sem próbáltak megmutatni a nézőnek.

Ódákat lehetne arról zengeni, hogy a nagy kereskedelmi csatornák milyen silány műsorkínálattal próbálnak szórakoztatni. A magyar nézőnek meg kell elégednie a pocsék nyomozós sorozatokkal, a véget nem érő szappanoperákkal, az agyzsibbasz történetekkel. Kevés csatorna mer csak merészebb lenni és valami réteg- vagy minőségi sorozatot a kínálatába tenni főműsoridőben.

Pedig a lehetőségek tárháza igencsak gazdag. Rengeteg kiváló sorozat és minisorozat van, amely – jó szinkronnal persze – egészen megváltoztatná az unalmas sorozatokba belefáradt tévénéző közösség életét. Ezekből mutatnánk egy kis ízelítőt az alábbiakban.

Banshee

A noir-t kedvelők biztosan azonnal beleszeretnének a sorozatba, amelynek főhőse egy börtönből 15 év után szabadult fickó, aki hirtelen a sheriff szerepében találja magát. Főhősünknek akad éppen elintéznivalója egyébként is, ráadásul meg kell küzdenie a múltja miatt rá vadászókkal és a helyi rosszfiúkkal is. A Banshee hemzseg az olyan akció- és verekedősjelenetektől, amik már-már fizikai fájdalmat okoznak.

Bates Motel

A legendás Alfred Hitchcock féle Psycho előzménysorozat, amely Norman Bates fiatalkorát mutatja be igen magas szinten. Elsősorban a pszicho-thrillerek rajongóinak ajánljuk, de azoknak is, akik szeretik a kimagasló színészi alakításokat – Vera Farmigát például Emmy-díjra jelölték, pedig egy első évados sorozattal ez ritkán esik meg.

Broadchurch

A britek a bűnügyi drámákhoz értenek leginkább, s ez a nyolc részes minisorozat ízig-vérig az. A sorozat egy Briadchurch nevű kisvárosban játszódik, ahol egy 12 éves kisfiú halála ügyében nyomoz egy helyi és egy a városba frissen érkező rendőr. A sorozat legnagyobb erényei a párbeszédek, illetve a képi és zenei világa.

Orphan Black

A BBC America saját gyártású sorozatának középpontjában a klónozás áll. Főhőse egy laza életvitelű huszonéves lány, aki miután végignézi saját halálát rájön, hogy még több van belőle szerte a világon. Hamarosan egy összeesküvés kellős közepén találja magát, ahol senki nem az akinek mondja magát. A főhősöket alakító Tatiana Maslany játéka az idei év egyik legnagyobb sorozatos durranása.

Rectify

A sorozat Daniel Holdenről, egy nemi erőszakért és gyilkosságért életfogytiglanra ítélt emberről szól, akiről a DNS-technológiának köszönhetően kiderült, hogy – valószínűleg – ártatlanul ült. A börtönből szabadulva újra fel kell fedeznie a világot, ráadásul neki és családjának meg kell birkóznia a helyiek haragjával. Húsba vájó dráma, nagyszerű alakításokkal, amiben egy percig nem érdekli a nézőt, hogy főhősünk bűnös vagy ártatlan.

The Americans

Az amerikai FX sorozata, amely a hidegháború idején játszódik és egy olyan amerikai házaspár életét mutatja be, akik valójában orosz kémek. Az amúgy sem egyszerű életüket még inkább megbonyolítja, amikor a szemben lévő házba egy olyan FBI-ügynök költözik, aki éppen a kémelhárításnál dolgozik.

The Walking Dead

A fenti sorozatokkal ellentétben, ez nem egy, hanem már 3 éve vár arra, hogy megismerje a magyar közönség. A Robert Kirkman képregényén alapuló történet egy olyan világban játszódik, ahol egy vírus alaposan megtizedelte az emberiséget, a túlélőknek pedig nemcsak a zombikkal, hanem az emberiség sötétebbik oldalával is meg kell küzdenie.

Top of the lake

Szintén az idei év legjobb újoncai közé sorolható a sorozat, amelynek középpontjában egy 11 éves lány eltűnése áll. És ami az ügyet leginkább megbonyolítja, hogy a 11 éves kislány 5 hónapos terhes, Laketop lakói pedig egy elég zárt közösség, akik különösen egy női nyomozónak nem akarnak segítségére lenni. A szerepéért Emmy-díjra is jelölt Elizabeth Moss nyomozása pedig a saját múltja sötét titkait is felfedi.

Utopia

A 6 részes sorozat (jövőre jön a folytatás) középpontjában egy Utopia nevű képregény áll, aminek létezéséről nem sokan tudnak. Hamarosan kiderül, hogy nem véletlenül, hiszen a képregény egy világszintű összeesküvés kulcsa. A képregényt ismerők élete hamarosan rémálommá változik, hiszen a kormány mellett titkos társaságok is az életükre vadásznak. A sorozat nem csak különleges, de igen nagy kérdéseket is feszeget az emberiség jövőjével kapcsolatosan.

Vikings

Címéből adódóan a Vikingek korát és életét meséli el nekünk. A Trónok harcát, a Spartacust, vagy egyéb történelmi témájú, kosztümös történeteket kedvelőknek igazi csemege, amit mindenképpen látni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik