Kultúra

Kerényi az „égvilágon semmihez nem ért”

A Klubrádióban osztotta Koltai Tamás színikritikus a buzizó miniszterelnöki megbízottat.

Koltai Tamás színikritikus lett a következő, aki kiosztotta a buzizáson kapott Kerényi Imrét. Idézzük fel a történteket: a miniszterelnöki megbízott egy, a Belvárosi Szalonban megesett beszélgetésen nemrég azt mondta:

„…én a magam részéről nagyon bízom abban, hogy Vidnyánszky úr meg fogja tenni, amit megkövetel tőle a haza. (…) meg fogja csinálni a Nemzeti Színházat, ami ugyanúgy sikeres lesz, mint az Alföldié, csak nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről meg a barátságról meg a hűségről.”

A – hivatalos fogalmazás szerint – tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott ugyanitt, ugyanekkor a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek is odacsapott. Azt mondta, ha ő alkirály lenne, elvenné az intézmény támogatását, „mint a nyavalya”, az ugyanis „kis rabszolgákat képez”.

Kerényit sokan támadták emiatt, legutóbb egy ismert újságíró-színikritikus. A Jászai Mari-díjas, Pulitzer-emlékdíjas Koltai Tamás a szinhaz.hu leirata szerint ezt mondta a Klubrádióban:

„Kerényi szereti a hangzatos mondatokat, de ezek mögött semmiféle tartalom nincs. Ő tulajdonképpen annyi mindenhez nem ért, hogy az már sokoldalúságnak számít. Valaha jó rendező volt 25 évvel ezelőtt , azóta semmiféle érdemleges alkotómunkát nem végzett, csak szólamokban fecseg.”

Így folytatta:

„Nem kellene róla mint művészről beszélni, mert nem az. Tavaly együtt zsűriztem vele a POSZT-on, és meglepődve láttam, hogy az égvilágon semmihez nem ért. Amihez igazán nem ért, az a színház. Nincs koherens tartalma annak, ahogy a színházról beszél, mert csak rögtönöz, fecseg. Idén nem vállalnám el, hogy egy szobában legyek vele, mert azt gondolom, hogy aki buzizik, azt ki kell söpörni mindenfajta társaságból.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik