Kultúra

120 hagyományőrző a kismegyeri hadijátékon

A Kismegyeri Történelmi Lovas- és Hadijátékok sorozatot idén, június 8-án rendezik meg Győrben.

A több éve sikeresen zajló hagyományőrző rendezvény szerdai sajtótájékoztatóján Simon Róbert Balázs úgy fogalmazott, hogy a korhű csatajelenetekkel tűzdelt programmal az 1809-es csatában elesettekre kívánnak emlékezni. „A 204 évvel ezelőtt történt ütközet tévesen szerepel a történelemkönyvekben, ahol vesztes csataként említik az utolsó magyar nemesi felkelést. Ezt szeretnénk árnyalni a rendezvénnyel, hiszen bár valóban vesztettünk, olyan túlerővel szemben küzdöttek hőseink, mely mindenképpen elismerésre méltó, hisz szembeszálltak Napóleon seregének 55 ezer főt számláló hadával. Több napig tudták tartani Győr várát, ez pedig példaértékű” – idézte fel a történelem jelentős momentumait az alpolgármester.

Az esemény előtt egyébként az 1897-ben felavatott emlékmű tiszteleg, melyet egyszer ugyan elloptak és megrongáltak, 2010-ben azonban felújított állapotában került vissza méltó helyére. Ezen szobor szomszédságában lesznek a történelmi kavalkád mozzanatai, mely kicsiknek és nagyoknak is izgalmas kikapcsolódást ígér. „120 hagyományőrző érkezik a rendezvényre, ez már eleve beszédes, de lesz úgynevezett szabadon idomítás három lóval, hortobágyi csikósok látogatnak Kismegyerre, illetve a kuruc kort szeretnénk feleleveníteni. Délután megemlékezünk a hősi halottakról, majd kezdetét veszi a lovas- és hadijáték. Este két koncerttel kedveskedünk a győrieknek, a hangulatról az Akkordeon Zenekar és a Lloyd Egylet gondoskodik” – ismertette a programokat Téglás Szabolcs, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont szervezője.

Lovak, korhű öltözékek, ágyú- és puskadörgés, vagyis minden, ami egy csata életre keltéséhez szükséges az helyet kap június 8-án Kismegyeren. A részletes programokért katt ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik