Kultúra

39 évesen meghalt a Nyócker írója

Nyócker (Nyócker)
Nyócker (Nyócker)

Április 30-án kórházba került, május 4-én pedig meghalt Nagy Viktor, a Nyócker című animációs film és a Zuhanórepülés című film írója – értesült az Index. Nagy Viktor 39 éves volt.

A Zuhanórepülés forgatókönyvírója filozófiát és teológiát tanuló diákból igazi alvilági figurává képezte át magát egészen addig, amíg 2001 októberében ki nem esett részegen a hetedikről, és tolószékbe nem kényszerült. Deréktől lefelé le volt bénulva. Nagy Viktor mindig nyíltan vállalta drogos és alvilági múltját, börtönben is ült. Saját bevallása szerint az erkélyről is azért esett ki, mert részeg volt – idézi fel a hírportál.

„Rettenetes fájdalmai voltak, állandóan gyógyszereket szedett, egyszerűen feladta a szervezete a küzdelmet” – nyilatkozta az indexnek Novák Erik, Nagy Viktor barátja és alkotótársa.

Forgatókönyvíróként részt vett a Nyócker a Csak szex és más semmi munkájában, de a fő munkája a Zuhanórepülés, amely az ő regényes életéből készült. A Zuhanórepülés talán ettől olyan friss és életszagú bűnfilm, amely végre úgy mutatja be az éjszaka szereplőit, hogy nem lóg ki a lóláb. Érződik, az alkotók nemcsak elképzelik, hanem tudják, hogy milyenek a bűnözők.

A lapunk által 2008-ban készített interjúban Nagy Viktor kijelentette, teljesen tudatosan kötött ki az alvilágnál. “Szélsőségeket kereső embernek tartom magam. Korábban elméleti világban éltem, de ki akartam próbálni magam a gyakorlatban is. Amit a tévében láttam, azt a valóságban is meg akartam tapasztalni. Ennek aztán meg is fizettem az árát. Az biztos, hogy ez a világ gyorsan öregít, de emellett csodálatos élményeket is ad” – mondta.

Mint mondta, nagyon hálás volt azért, ami megtörténhetett vele azelőtt, hogy kerekesszékbe került volna. “Amiről egy kissrác csak álmodhat, és kerekesszék nélkül is meg lehet tenni, az nekem már ki van pipálva. Ami pedig igazán fontos, és még hiányzik, az megy kerekesszékkel is. Elismerem, hogy a számítógépes játékok nyelvén én már a level 2-n élek, de nem vagyok sem pesszimista, sem optimista a jövővel kapcsolatban.”

A Zuhanórepülés című filmről azt mondta: “én nem elképzeltem, hogy vajon hogyan beszélhetnek a bűnözők, vagy a gerincsérültosztályon a betegek, hanem volt „szerencsém” ezeket a helyzeteket megélni. Úgy gondolom én is, ahogy Pál apostol mondta: a zsidóknak zsidóul, a görögöknek görögül. Én is így beszéltem: a sitteseknek sittesül, a romáknak romául, az araboknak arabos temperamentummal”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik