Kultúra

Egész héten Gizella-napok Veszprémben

Számos programot rendeznek Veszprémben a vasárnapig tartó Gizella-napok keretében, az események között lesz beszélgetés, koncert, díjátadó és kirakodóvásár is.

Szerdán délután négykor Szent helyek Veszprémben címmel kerekasztal-beszélgetést rendeznek a katolikus, református és evangélikus egyház képviselőivel a Szent Mihály-bazilika altemplomában, este nyolckor pedig a Csermák Zenei Napok keretében hangverseny lesz a bazilikában. Csütörtökön a várszínpadon este fél hatkor az angers-i Scénefonia Zenekar ad koncertet.

Pénteken találkoznak a Gizella-napok idei díszvendégei, Kaposvár képviselői helyi alkotókkal a művészetek házában, délután ötkor lesz a Csermák Zenei Napok gálahangversenye, ahol átadják a Csermák-díjakat, az érseki turisztikai központban, a Szaléziánumban pedig Árpád-házi szentjeink címmel nyílik kiállítás. A várszínpadon este hétkor adják át a Veszprém városért – Pro Urbe emlékérmeket, majd Rátóti Zoltán koncertezik; este fél kilenckor Tűzsólymok címmel a Kaposvári Fekete Hollók Rendjének tűztánc- és tüzes látványshowja kezdődik.

Szombaton a hagyományokhoz híven népművészeti kirakodóvásárt rendeznek az Óváros téren, a Kolostorok és kertek sétaút mentén kézműves foglalkozások és gyermekprogramok várják az érdeklődőket, és 9-16 óráig tart a Kócoska Mesebolt játéknapja, a különleges, fejlesztő játékújdonságok bemutatója és kipróbálása.

A sétaút egyik állomásán, a Betekints-völgyben szombaton déltől 16 óráig egy lovagváros épül fel, ahol a 11. századtól a 18. századig terjedő időszak egy-egy szeletét ismerhetik meg a látogatók. Lovagi sátrak, jurták, korhű díszletek, jelmezes szereplők jóvoltából egy meseszerű történelmi utazásra várják az érdeklődőket.

A fesztivál egyik leglátványosabb eseménye, a történelmi személyiségek jelmezes felvonulása a várba öt órakor kezdődik. Szombaton négytől hatig a Dubniczay-palota udvarán őseink mesterségeit mutatják be, hatkor kezdődik az ünnepi műsor, amelyen átadják a Gizella-díjakat, majd este kilenckor utcabál zárja a napot.

Vasárnap folytatódik a népművészeti vásár, délelőtt kulturális műsorok lesznek az Óváros téren, délben pedig A Holdkirály palotája című interaktív mesejátékot mutatja be a Kabóca Bábszínház ugyanott. Délután a várszínpadon és az Óváros téren nemzetiségi műsorok lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik