Kultúra

L. Simon: Egy Orbánról szóló filmet is támogatnánk!

Egy közéleti szereplőnek tűrnie kell a kritikát.

A Nemzeti Kulturális Alap alelnöke sajtóreggelin mesélt arról, mit és főleg mennyiből támogat idén az alap.Több mint hatmilliárd forintot osztanak szét a könyvkiadás, kulturális fesztiválok, illetve művészeti díjak finanszírozására. A legnagyobb tételt a Közgyűjtemények Kollégiuma kapta meg. L. Simon ezt a múzeumok, illetve a hazai és határon túli levéltárak helyzetével indokolta, melyekre ráfér a korszerűsítés, és a dokumentumállomány digitalizálása.

L. Simont az Orient Press tudósítója arról is kérdezte, mi a személyes véleménye arról, hogy az NKA 5 millió forintot adott Dézsy Zoltán Gyurcsány Ferencről szóló filmjére, az Elment az Öszöd-re. (A film körüli balhékról a Hír24 is beszámolt) Az NKA alelnöke kiemelte, nem ők, hanem Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere döntött a film támogatásáról – másrészt, ‘Magyarországon alkotmányos alapjog a művészet szabadsága”, és egy közéleti szereplőnek tűrnie kell a kritikát, vagy a neki nem tetsző megnyilvánulásokat. Újságírói kérdésre L. Simon hozzátette: amennyiben kortárs művészeti alkotásnak tárgya lesz Orbán Viktor miniszterelnök, és az ezzel kapcsolatos pályázatot a szakkollégium vagy a miniszter támogatásra méltónak tartja, akkor azt az NKA is támogatni fogja.

Balog miniszter indokol

Közben az EMMI válaszolt a Hír24 korábbi kérdésére, hogy tudniillik a miniszter miért döntött úgy, hogy támogatja az alkotást? Alább a minisztérium válasza.

“Az Elment az öszöd című játékfilm valós eseményeken alapuló fiktív történet, amely az öszödi beszédet és a 2006-os tragikus őszi eseményeket dolgozza fel. A támogatást a törvényi előírásoknak megfelelően kapta meg a pályázó. Az NKA miniszteri keretéből számos, a kulturális ágazat területére vonatkozó alkotás támogatható. A film elkészítése azért részesült támogatásban, mivel egy súlyos és tragikus közéleti eseményt tár fel a művészet eszközeivel.
Ahogy azt a 33/2010 országgyűlési határozat is nyilvánvalóvá tette, az új demokrácia egyik legsúlyosabb válságát élte 2006 őszén. Az emberi jogok súlyosan sérültek, s ezekben egyértelmű az akkori miniszterelnök felelőssége. Mindannyiunk közös érdeke, hogy soha többé ne ismétlődhessenek meg a 2006. október 23-án történtek. Egy játékfilm hatásosan hívhatja fel erre igen széles körben a figyelmet.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik