Belföld

Jót derült Vajnáékon a Gyurcsány-film rendezője

Botrány van kialakulóban a Gyurcsány-film miatt.

Kapcsolódó cikkek

„A hétvégén több sajtóorgánumban megjelent az Elment az öszöd című film rendezőjének véleménye. A Magyar Nemzeti Filmalap elhatárolódik Dézsy Zoltán Filmalapot érintő nyilatkozataitól” – közölte a Hír24-gyel az Andy Vajna irányítása alatt álló szervezet. A történet előzménye, hogy a rendező néhány napja azt nyilatkozta: a filmalap pénzt nem adott, viszont a pénznél is értékesebb tanácsokkal látta el, kapaszkodókat és szakmai tanácsokat kapott, melyek nélkül nem ez a film nem olyan lenne, amilyen. A rendező elmondta azt is, hogy nem egy bizonyos személy vagy személyek segítették, hanem maga az intézmény, „ami erőt adott, biztatást és támpontokat”.

Mindezekre reagálva a filmalap közölte, az MNF döntőbizottsága minden pályázatot szakmai szempontok szerint bírál el, és minden elutasításhoz a pályázó számára megküldi az úgynevezett olvasói véleményt, és ez történt jelen esetben is.

Egyéb kommunikáció a felek között nem történt – szögezték le.

Jót derültem rajtuk

„Jót derültem rajtuk” – reagált a Hír24-nek Dézsy Zoltán a filmalap elhatárolódására, hozzátéve, hogy amit átküldtek, az inkább volt egy részletes szakvélemény, semmint egy „úgynevezett olvasói vélemény”.

„Azt, hogy az ember hálás a filmalapnak egy jótanácsért, nem kell szégyellniük. Írásban értékelték a film első verzióját, ami nem egy 10 soros valami volt, hanem egy alapos szakvélemény. Felhívták a figyelmem egy-két dramaturgiai dologra, ami nekem felbecsülhetetlen, ezek alapján lett homlokegyenest más a film” – tette hozzá. Hangsúlyozta: az elutasításból is lehet tanulni.

A filmalap azt is közölte, hogy az Elment az öszöd című filmre benyújtott pályázatot a döntőbizottság 2012 elején egyhangúlag elutasította, ami valóban így van: Dézsy hiába pályázott, pénzt nem kapott a filmre. Legalábbis innen, a Nemzeti Kulturális Alap ugyanis 2012 végén már támogathatónak ítélte a mozit, erre utal, hogy a miniszteri keretből 5 millió forintot adtak a produkció elkészítésére.

A vonatkozó rendeletből egyébként az olvasható ki, hogy az 5 milliós döntés Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter személyes döntése lehetett. Az Emmi sajtóosztálya egyelőre nem reagált arra a kérdésünkre, hogy Balog mi alapján vélte támogathatónak a filmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik