Kultúra

Festőtől az erdőt

Buthy Lilla

2013. 04. 10. 09:44

Festőtől az erdőt címmel nyílik Lajta Gábor festőművész kiállítása a Vörösmarty Színház Forrás Galériájában: tárlatnyitó április 18-án.

Lajta Gábor 1955. szeptember 28-án született Budapesten. 1989-92 között a Képzőművészeti Egyetemen anatómiát és térábrázolást tanult, 1990 óta szabadfoglalkozású művész. A magyar kortárs képzőművészet kiemelkedő figurális festőjeként tartják számon. Munkássága során olyan izgalmas témákat boncolgatott, mint az erőszak és az erotika kapcsolata (Salome sorozat) vagy a könnyűzenei koncertek hangulatvilága, melyeknek elsődleges inspirációs anyagát Budapest legnagyobb fesztiváljaiból merítette.

A festő így vall a Székesfehérváron kiállított alkotásokról: „Évek óta minden nyáron egy kis társaságnak festőtábort vezetek Zebegényben. S noha első sorban figurális festő vagyok, s zömmel nagyvároshoz kötődő témákon dolgozom, mégis a varázslatos zebegényi táj, különösen a zebegényi erdő élménye nem hagy nyugodni. Minden nyáron tucat számra készítettem kis vázlatokat a vízmosás kivájta völgyszerű erdő fái közé rézsútosan betűző fényekről, a fákról, lombokról, s az erdőben dolgozó festőnövendékekről. Így lett a fő témám ezúttal: “festő a tájban”.”

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Mérk, 2017. április 4.
Koncányi Zsoltné, a Nő az esély című program tanulója viszi a tisztálkodáshoz szükséges eszközöket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézményben Mérken 2017. április 4-én. Nő az esély címmel 7,5 milliárd forint keretösszegű pályázati program indult áprilisban mintegy kétezer, nagyrészt roma nő és pár férfi képzésének és foglalkoztatásának segítésére.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.