Kultúra

Gyászol Hollywood

Meghalt az amerikai filmakadémia korábbi elnöke, Fay Kanin. A forgatókönyvíró 95 éves korában halt meg Santa Monica-i otthonában.

A forgatókönyvíró 1979 és 1983 között vezette az Oscar-díjakat kiosztó amerikai filmakadémiát. “Nagyon lesújtott minket korábbi elnökünk halála” – fogalmazott közleményében a szervezet.

A néhai forgatókönyvíró Fay Mitchell néven született Baltimore-ban, New York államban nőtt fel, már iskolásként szkripteket írt. Később megismerkedett Michael Kanin rendezővel, producerrel és forgatókönyvíróval, akivel a magán- és a szakmai életben is sikeres párt alkotott.

Az asszony legnagyobb sikere a Clark Gable és Doris Day főszereplésével 1958-ban készült film, A nagy riport lett. Érdekesség, hogy az alkotás eredetileg drámának készült, a házaspár azonban nem talált stúdiót, amely felkarolta volna tervüket, így átírták vígjátékká. Döntésük helyesnek bizonyult, Oscar-jelölést kaptak. (Michael Kanin 1942-ben Az év asszonya című film forgatókönyvéért meg is kapta a díjat.)

Fay Kanin televíziós produkciókban is dolgozott, forgatókönyvíróként két Emmy-díjat kapott 1974-ben, producerként egy harmadikat öt évvel később.

1979-ben került a filmakadémia élére, ő volt a második nő, aki a testületet vezette. 1941-ben Bette Davis volt az első, de ő csak néhány hétig volt az akadémia elnöke, mert lemondott. Fay Kanin négy évig maradt vezető.

Férje, Michael 1993-ban halt meg 83 évesen. Az özvegy magas kora ellenére tovább dolgozott. “A film iránti lelkesedése tovább él, és nap mint nap inspirál minket” – fogalmazott az akadémia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik