Kultúra

Elhunyt a híres horroríró

James Herbert (James Herbert)
James Herbert (James Herbert)

Meghalt James Herbert, népszerű brit horrorregényíró.

A bestsellerszerző 69 esztendős korában, szerdán reggel váratlanul hunyt el sussexi otthonában. A Pan Macmillan kiadóvállalat szóvivője szerint nem volt beteg, ám a halála oka nem derült ki a közleményből.

James Herbert 23 regényt írt, amelyek 34 nyelven jelentek meg és világszerte 54 millió példányban keltek el közel négy évtizedes pályafutása során. Regényei közül négyet is megfilmesítettek. A Patkányok Deadly Eyes címmel került a mozikba, a The Survivor, a Kutyavilág (Fluke) és a Megkísértve (Haunted) pedig eredeti címén.

A londoni East Enden született, és művészeti tanulmányai befejeztével egy hirdetővállalat művészeti igazgatójaként dolgozott. Első regényének megírásába 28 évesen fogott bele. A Patkányok című munkáját, amely a Londont elárasztó mutáns húsevő rágcsálókról szólt, 1974-ben adták ki százezer példányban. A regény három hét alatt elfogyott, és Herbert hamarosan Nagy-Britannia legkeresettebb horrorregényírójává vált. A szerző maga készítette könyvei borítóterveit.

A World Horror Convention 2010-ben a Horror Nagymestere kitüntetésben részesítette, és abban az évben megkapta a Brit Birodalmi Érdemrendet is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik