Kultúra

Élőben a forradalom eseményei Székesfehérváron

Forgalomkorlátozásokra is számítani kell az ünnepségek idején.

A hagyományokhoz hűen méltó módon, koszorúzásokkal, Városház-téri sokadalommal és hivatalos ünnepi ceremóniával ünneplik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit Székesfehérváron. A programok holnap kezdődnek, és pénteken zárulnak. Mint minden nagyszabású városi eseményen, így ezúttal is számítani kell forgalomkorlátozásokra, időszakos útlezárásokra.

A történelmi eseményekhez kapcsolódó székesfehérvári programok március 13-án, szerdán elkezdődnek. A Fejér Megyei Szabadidősport Szövetség és a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének Fejér Megyei Szervezete, illetve a Székesfehérvári Polgármesteri Hivatal Civil, Ifjúsági és Sportirodájának közös rendezésében 15.00 órától indul a hagyományos kegyeleti utcai futás és gyaloglás a Halesz-parkban. A nemzeti ünnepre való tekintettel a táv stílszerűen 1848 méter.  A futásra megyei általános és középiskolák, felsőoktatási intézmények tanulói, hallgatói nevezhetnek, illetve külön mezőnyben indulhatnak a felnőttek, a seniorok és a nyugdíjasok.  A szervezők – mint minden évben – ezúttal is több száz résztvevőre számítanak.

Március 14-én, csütörtökön a székesfehérvári iskolák emlékeznek a forradalom és szabadságharc eseményeire. 9.00 órakor a Jubál Károly emléktáblánál a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, a Halesz-.parki ’48-as emlékműnél pedig a Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola szervez koszorúzást, Bem József tábornok mellszobránál pedig Vörösmarty Mihály Általános Iskola Farkasvermi úti Tagintézménye lesz a házigazda. 10.00 órakor két helyszínen, a Petőfi Mozinál és a Rónai Jácint emléktáblánál lesz ünnepség, az előbbinél a Belvárosi I. István Középiskola, az utóbbinál pedig a Vasvári Pál Általános Iskola, a Városi Levéltár és a Székesfehérvári Városszépítő- és Védő Egyesület emlékezik a forradalmi eseményekre.

A Ciszterci Szent István Gimnázium 11.00 órakor a Fekete Sas Szállónál ünnepel, a Petőfi szobornál pedig a Vasvári Pál Gimnázium lesz a házigazda. 12.00 órakor a Pelikán Udvarban a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, valamint a Vörösmarty Színház közös ünnepségével, a Kodolányi János Főiskola Szabadságharcos úti főépületében pedig a főiskola és a Kodolányi János Középiskola és Kollégium megemlékezésével érnek véget az események.

Március 15-én 9.00 órakor a Fejér Megyei Önkormányzat ünnepségével kezdődnek az események, a Megyeháza Dísztermében Törő Gábor, a Megyei Közgyűlés elnöke mond köszöntőt, valamint átadják a Fejér Megye Díszpolgára kitüntetést és a Megyei Közgyűlés által alapított díjakat.

Az elmúlt két év sikereire és az óriási érdeklődésre való tekintettel idén is élő tömegjelenetekkel idézik fel a forradalom és szabadságharc eseményeit. 9.00 és 10.00 óra között a Fehérvári Huszárok lovasbemutatójára várják az érdeklődőket a Petőfi tér melletti parkban, ezzel párhuzamosan pedig a korhű József-napi vásár megnyitásával elkezdődnek a Városház téri programok is. Új elemként idén elkészítik a forradalom cipóját, melynek során a sütés teljes folyamatát figyelemmel kísérhetik az érdeklődők, és várható huszáravatás is. Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzatának közös, március 15-i hivatalos ünnepsége 10.30 órakor kezdődik, fiatal színjátszók keltik életre a forradalmi helyszíneket és eseményeket, ünnepi köszöntőt mond dr. Cser-Palkovics András polgármester és Törő Gábor megyei elnök, majd felvonulás indul az Oskola utcán át a Fekete Sas Szállóig, ahol koszorúzásra kerül sor. Kedvezőtlen időjárás esetén a gyerekeknek szóló programokat a Hiemer-ház Lovagtermében és udvarán rendezik meg.

Az ünnepségekhez kapcsolódóan a város több pontján forgalomkorlátozásokat, időszakos útlezárásokat vezetnek be. Szerdán 22.00 órától pénteken 15.00 óráig mindkét oldalon lezárják az Ady Endre utcai parkolókat a Jókai utca és Fő utca közötti szakaszon. Szerda 22.00 óra és csütörtök 10.00 óra között nem használhatják az autósok a Jókai utcai parkolókat az Ady Endre utca és a Jókai utca 12. között. A Petőfi utcai parkolókat a Kossuth utca és Arany János utca között mindkét oldalon lezárják március 13-án 22.00 órától március 14-én 12.00 óráig. A Pelikán udvarba március 14-én 07:00 órától 17:00 óráig nem hajthatnak be az autósok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik