Kultúra

Kezdődnek a Dél-Alföldi Mezei Futókörversenyek

Az első Dél-Alföldi Mezei Futókörverseny Szegedről indul március 16-án, hogy minél több embert megmozgasson az egészséges életmód jegyében.

Ma a szakemberek becslése szerint Magyarországon mintegy négymillió és kétmillió embertársunk él túlsúlyosan illetve elhízottan, köztük egyre több gyermek. Mindez egyre növekvő egészségügyi, társadalmi és gazdasági problémát jelent.

„ Az elkeserítő statisztika adta a most útjára indított futókörverseny alapötletét Csonka Gábor sportvezetőnek, aki barátai segítségével összesen több mint egy tucatnyi szponzort – városvezetőt illetve atlétikai szövetséget – keresett meg, hogy a mindenki számára elérhető mezei futásra alapozva egy olyan mozgás-egészségprogramot dolgozzon ki hagyományteremtő szándékkal, amely az egészségmegőrzés és az egészséges életmód kialakításának egyik elemeként része legyen a diákok és felnőttek mozgáskultúrájának, mindennapjainak.” – mesélte el a kezdeteket Balla Attila.

„Az először a Dél-Alföld hat településén – Szeged, Makó, Mórahalom, Hódmezővásárhely, Kistelek, Ópusztaszer – startoló, több mint fél éven át zajló programsorozat egyedülálló elképzelés ma Magyarországon, amely tízezreket, sportolókat, hobbistákat, családokat, diákokat szólít meg azzal a céllal, hogy megmozduljon a magyar emberek apraja, nagyja az egészséges életmód érdekében” – folytatta a szervező.

Balla Attila elmondta: a versenysorozattal megpróbálják kiszakítani az embereket a „betondzsungelekből.” Éppen ezért fontos szempont volt a pályák kialakításánál, hogy azok hangulatos természeti körben legyenek.  A nevezőket 10 korcsoportra osztották a gyerekektől az idősekig, és ennek megfelelően kell teljesíteniük az indulóknak az ezertől négyezer méterig terjedő körpályákat. A startpisztoly mindenhol az adott település polgármestere kezében dördül majd el.

Az idei sorozat március 16-án, szombaton Szegedről, a SZEOL sportpályáról startol és november 9-én, szombaton, szintén Szegeden a díjátadó ünnepséggel ér véget. Egyéni és összetett kategóriában is pontozzák majd a versenyzőket. Az első hat helyezett a szponzoroktól – köztük a névadó Kígyó Patikától – értékes, egészséges ajándékcsomagot vehet át. Emellett a legfiatalabb és legidősebb indulót is díjazzák. A díjakat többek közt olyan neves sportolók adják majd át, mint például Vajda Attila olimpiai bajnok kenus vagy Vozár Attila többszörös szupermaratoni bajnok, hosszútávfutó.

A versenysorozat jövőjéről szólva Balla Attila hozzátette: már tervezik a következő esztendőt, és azt szeretnék elérni, hogy akkor Magyarország legnagyobb amatőr versenysorozata legyen a most még I. Dél-Alföldi Mezei Futókörversenyeknek elnevezett sorozatból. Jövőre az országossá duzzadt futóverseny kiegészítő programokkal is társulna: szűrővizsgálatokkal és életmód tanácsadásokkal – fejezte be Balla Attila.

A pontos versenyhelyszínekről, időpontokról, korcsoportokról, távokról és a programsorozat menetéről a rendezvény hivatalos honlapján www.futokorverseny.hu és Facebook oldalán lehet folyamatosan tájékozódni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik