Kultúra

Életrajzi könyv jelent meg Horn Gyuláról

horn gyula (horn gyula)
horn gyula (horn gyula)

A volt miniszterelnök életét a rendszerváltásig követő könyvet mutattak be pénteken, Budapesten.

Pünkösdi Árpád, A Horn – Angyalföldtől a pártelnökségig 1932–1990 című könyvéről Gombár Csaba politológus azt mondta, a mű inkább részigazságokat tartalmaz mintsem a teljes valóságot, mivel a szerző bár rámutat néhány ellentmondásra, alapvetően egyetért, szimpatizál Horn Gyulával.

Gombár Csaba bemutatójában úgy fogalmazott, noha manapság sokszor “homogén diktatúrának” állítják be a Kádár-rendszert, az valójában inkább hasonlított egy “lyukacsos sajthoz”, amelyben “sokan csinálták a lyukakat”, köztük Horn Gyula is. Azt mondta, a 1980-as évek és Horn Gyula “szinte egymásra találtak”, az abban az időben külügyi államtitkár majd külügyminiszter külpolitikai nyitottsága ugyanis hozzájárult a rendszerváltás feltételeinek megteremtéséhez.

Gombár Csaba a könyv kritikájaként fogalmazta meg, hogy abban nem kap elég hangsúlyt a kor demokratikus, népi ellenzéke, azonban szerinte a mű Horn Gyula néhány ellentmondásos lépésére is felhívja a figyelmet, így például arra, hogy párttársainál talán tovább kiállt Kádár János és Grósz Károly mellett.

Pünkösdi Árpád ismertetőjében mindenekelőtt azt emelte ki, Horn Gyuláról nem lehet úgy könyvet írni, hogy az egyaránt tetsszen a bal- és jobboldalnak. A szerző ellentmondásos, néha hirtelen haragú, de gyorsan megbocsátó személyiségként jellemezte a 2007 óta kórházban fekvő volt kormányfőt, akiről a könyv megírásával töltött egy év alatt sem tudta kideríteni, miként válhatott belőle ilyen magas rangú politikus “olyan hihetetlen mély nyomorból”. “Ez egy csoda” – fogalmazott, és megjegyezte, elfogadhatatlannak tartja, hogy sokan, akár még a parlamentben is gyilkosnak nevezik Horn Gyulát.

A Kossuth Kiadó kiadványának érdekessége, hogy a mű szövegében tizenegy QR kódot helyeztek el, amelyek egy-egy dokumentumfilm-részletet hívnak elő az erre alkalmas okostelefonok segítségével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik