Kultúra

Vasárnap vesznek végső búcsút Kézdy Györgytől

kézdy györgy (kézdy györgy)
kézdy györgy (kézdy györgy)

A színművész temetése február 17-én 10 óra 30 perckor lesz a Kozma utcai zsidó temetőben – tudatta a Magyar Színházi Társaság kedden. A búcsúzókat arra kérik, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően vigyenek magukkal egy kavicsot Kézdy György sírjához.

A Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész életének 77. évében, hosszan tartó betegség után hunyt el február 8-án Budapesten. Kézdy György, aki a Szomszédok című televíziós sorozat Virágh doktoraként szerzett nagy népszerűséget, egy fertőzés miatt feküdt az Uzsoki utcai kórházban, ahol pénteken vetett véget életének.

A korábban felröppent hírek miatt a kórház kedden közleményt adott ki. Azt írták, a művész családja nem kíván az intézménnyel szemben peres eljárásba bocsátkozni, mivel egyértelműen elveti annak a lehetőségét, hogy Kézdy György haláláért a kórház a felelős. A hozzátartozók írásban közölték, hogy maximálisan meg voltak elégedve a kórházban dolgozók szakmai és emberi hozzáállásával, s ezt nyilvánosan is megköszönték.

Kézdy György 1936. február 14-én született Budapesten. A színművészeti elvégzése után pályafutását 1962-ben a debreceni Csokonai Színházban kezdte. 1978-tól a Nemzeti Színház társulatának tagja volt, 1983-tól a Mafilm alkalmazásában dolgozott, közben a Játékszínben is fellépett. 1987 és 1992 között a szolnoki Szigligeti Színház művésze, 1993 és 2001 között a veszprémi Petőfi Színház tagja volt. Pályája végén szabadfoglalkozású színészként dolgozott.

Klasszikus tragédiák és modern művek jelentős karakterszerepeit játszotta el, felhasználva a groteszk ábrázolásmód eszközeit is. Kiemelkedő alakítást nyújtott többek között Csehov Sirály (Medvegyenko), Schwajda Ballada a 301-es parcella bolondjáról (A bolond) és Ibsen Peer Gynt (Gombkötő) című darabjában. Az 1990-es években a Szomszédok című teleregény állandó szereplője volt, és gyakran foglalkoztatta a rádió is.

Kézdy György utoljára az Orlai Produkciós Iroda Esőember című darabjában lépett színpadra a pszichiáter szerepében, a darabot 2010. júniusában mutatták be.

A színész 75 éves születésnapján az MTI-nek adott interjúban így fogalmazott: „A színészet szakma. Nagy szakma. Meg kell tanulni, és ha valaki azon túl még egy kicsit hozzá tud tenni, akkor azt lehet mondani, hogy művész lesz.”

Kézdy György 1981-ben Jászai Mari-díjat, 1988-ban érdemes művészi címet kapott. 2006-ban elnyerte a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést és az Ivánka Csaba-díjat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik