Kultúra

Bekamerázták a ragadozókat

rétisas (rétisas, webkamera, )
rétisas (rétisas, webkamera, )

Egy vadon élő rétisaspár életét ismerhetjük meg testközelből.

A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársainak ötlete nyomán hamarosan a nagyközönség is figyelemmel követheti egy vadon élő rétisaspár életét, miután a természetvédők webkamerát helyeztek el egy fészeknél – közölte a HNP igazgatósága.

A linken egyelőre egy rövid film nyújt betekintést a rétisasok életébe, de a nemzeti park munkatársai azt tervezik, hogy a költés kezdetétől a www.hnp.hu oldalon folyamatosan követhető lesz a madárpár élete.

A program keretében vizsgálják, hogyan zajlik a ragadozó élete, miként költi ki tojásait és neveli fel fiókáit. Emellett kiemelt jelentősége van az ismeretterjesztésnek is, hiszen a rétisas igen érzékeny, óvatos faj, amelyet nagyon nehéz közelről megfigyelni a szabad természetben. Magyarországi állománya jelenleg mindösszesen 280-290 pár, szerencsére ez az utóbbi években növekvő tendenciát mutat – olvasható a HNP közleményében.

A rétisas Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke egymillió forint. A sasok nagyon éber madarak, ezért fontos szempont volt, hogy a kamera elhelyezését a madarak életének megzavarása nélkül végezzék el. A fészkelőhelyen végzett technikai munkálatok a fészkelési időszak előtt történtek. A terepi munka a jelek szerint nagyon jól sikerült, hiszen a felszerelés utáni napokban a madarak már a fészekben tartózkodtak, ügyet sem vetve a kamerára, élik életüket. Egyelőre a fészkelő pár még nem kezdett bele a költésbe, területvédő magatartásuk sem nagyon agresszív, így időnként más egyedek is meglátogatják a fészket és közvetlen környezetét.

A zord idő ellenére a sasok szorgalmasan tatarozzák a fészküket: kisebb-nagyobb gallyakat-ágakat hoznak és építenek be, olykor egy-egy fahánccsal, fűcsomóval bélelve a közepét. A fészekkamerázás mellett a Hortobágyi Nemzeti Parkban a természetvédelmi szakemberek a sasok számára etetőhelyeket is üzemeltetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik