Belföld

Rétisast operáltak Hortobágyon

Egy fokozottan védett rétisas életéért küzdenek az állatorvosok a Hortobágyi Madárkórházban. A nagytestű ragadozó madarat egy hónapja találták egy fán lógva.

A madarat szombaton megoperálták, mert a lába több helyen eltörött. Az állatorvos szerint csak néhány nap múlva derül ki, hogy sikerül-e megmenteni a súlyosan sérült végtagot. Ha nem, akkor valószínűleg műlábat kap majd a fiatal rétisas.

A nagytestű, hat és fél kilós madarat altatásban operálták. A különösen ritka, védett madarat Kunhegyes határában, egy 25 méteres nyárfa tetején találták a szakemberek. A fiatal madár egyik lába ágak közé szorult és több helyen eltört. A törött lábat szombaton műtötték. A két órás operációt jól viselte a ragadozó madár.

Azért küzdünk, hogy egyáltalán megmaradjon a lába vagy a lábának jelentősebb része. Sajnos, olyan komoly inak, izmok is károsodtak, amelyek a madár tökéletes mozgásához nélkülözhetetlenek – mondta szombaton délután a Független Hírügynökségnek Dr. Déri János, a Hortobágyi Madárkórház állatorvosa.

A szombati műtét azért volt fontos, mert egy lábbal életképtelen a madár. Az viszont csak néhány nap múlva derül ki, hogy megmenthető-e a sérült végtag, vagy amputálni kell. Ha így lesz, akkor valószínűleg műlábat kap a két éves ragadozó. A megoperált madár – súlyos lábsérülése miatt- már sohasem tud majd önállóan vadászni. A rétisasra több hónapos gyógykezelés vár, csak ezután kerülhet majd a madárkórház szabadtéri röpdéjébe.

Magyarországon körülbelül 200 fészkelő rétisas pár él. A ritka, védett ragadozó madár eszmei értéke, 1 millió forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik